Το μους σοκολάτας είναι διαχρονικά από τις πιο αγαπημένες γλυκές δημιουργίες. Στις φιλικές συνάξεις μετά από ένα ωραίο γεύμα, η επίγευση μους σοκολάτα είναι συναρπαστική και εκτιμάται από όλους.
«Όπου και αν βρεθείς το μους σοκολάτας είναι αντικείμενο πόθου σε βουνό και θάλασσα» αυτά δηλώνει η φίλη μου η Έφη, εστιάτορας των Βρυξελλών.
Στο σκληρό μου δίσκο έχω πολλές συνταγές από όλες τις μεριές της Γαλλίας, κάποιες της Βενετίας. Η πιο εύκολη και νόστιμη είναι αυτή που δοκίμασα «δια χειρός» του ταλαντούχου Βαγγέλη Αλβέρτη, ιδιοκτήτη του Pranzo, που είναι το πιο όμορφο ιταλικό εστιατόριο στη Χώρα της Τήνου. Οι γεύσεις του απίθανες και τα γλυκά του αστεράτα το τιραμισού, οι πανακότες και το μους σοκολάτας… «φευγάτο». Ο Βαγγέλης, φίλος που μου γνώρισε ο μυστικοσύμβουλός μου στο νησί Γιάννης Βιδάλης του ξενοδοχείου Vincenzo, μας εμπιστεύεται τη συνταγή του.
Εσείς μπορείτε να διαλέξετε τη σοκολάτα που αγαπάτε και να την πασπαλίσετε με πιπέρια κυρίως ροζ που δίνει και άλλη … πινελιά στο γλυκό σας.
Μους σοκολάτας
Από τον Βαγγέλη Αλβέρτη, του Pranzo Osteria, Χώρα Τήνου
Υλικά
200 γρ. Κουβερτούρα Πλάκα Σοκολάτας
2 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι
3 ασπράδια
1 κ.σ. ζάχαρη
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
Για το φινίρισμα
Κόκκους πιπεριών ροζ, λευκών, πράσινων
Τρόπος παρασκευής
Ψιλοκόβουμε τα 50 γραμμ. από τη σοκολάτα και τα φυλάμε στην άκρη.
Ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα 150 γραμμ. σοκολάτας και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί.
Όταν λιώσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα χωρίς να σφίξει.
Τότε προσθέτουμε τη ζάχαρη λίγη λίγη συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα.
Ρίχνουμε μια μεγάλη κουταλιά μαρέγκας στη χλιαρή πλέον λιωμένη σοκολάτα.
Ανακατεύουμε απαλά με κουτάλι.
Προσθέτουμε και το κονιάκ και ανακατεύουμε.
Όλο το μείγμα σοκολάτας το αδειάζουμε στην υπόλοιπη μαρέγκα και με απαλές κινήσεις ανακατεύουμε με κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Τέλος προσθέτουμε στο μείγμα τα 2/3 της τριμμένης σοκολάτας και τη χτυπημένη κρέμα. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.
Αφήνουμε να παγώσει για 2 ώρες στο ψυγείο.
Όταν παγώσει το μους το βάζουμε σε κόρνε και το μοιράζουμε σε φλιτζάνια η ποτήρια.
Αν θέλουμε να δώσουμε μια πινελιά πιο γκουρμεδιάρικη πασπαλίζουμε με κόκκους ροζ πιπεριού.