Συνταγή: Κοντοσούβλι – Στενή Ευβοίας Αρώματα Πασχαλιάς σε ένα σκηνικό μοναδικό!

sissy2Αγαπημένος προορισμός των Αθηναίων, για μια  «απόδραση» στην φύση, με περιπάτους δίπλα σε ποταμάκια, στο μοναδικό ελατοδάσος της και γεύσεις «φωτιάς» γκουρμεδιάρικες.  Θέλετε τίποτα καλύτερο….

kontosouvli1Ένα από τα πιο γραφικά χωριουδάκια της Εύβοιας, το αγαπημένο μας, μόνο εκατό χιλιόμετρα από την Αθήνα.  Ο ιδανικός προορισμός για μια απόδραση «αστραπή» σε φύση υπέροχη. Η Στενή απλώνεται νωχελικά στις παρυφές του όρους Δίρφυς. Από την Χαλκίδα ένας φιδίσιος δρόμος ανάμεσα σε αγρούς και λόφους σε σκαρφαλώνει στην Δίρφη, το ψηλότερο βουνό της Εύβοιας. Οι μύθοι για δράκους και νεραίδες για το όμορφο βουνό «καλά κρατούν»…. Το χωριό έχει τρείς οικισμούς. Την Κάτω Στενή, την Μέση και την Πάνω.

kontosouvli2
Το μέλι στου “Γιατρού την βρύση”

Πλησιάζοντας την Στενή, ο αέρας γίνεται «ξεχωριστός»  και οι ήχοι της φύσης υπέροχοι. Γιγαντιαία πλατάνια κρύβουν ποταμάκια κάποιες φορές ορμητικά με νερό γάργαρο. Κάθε στροφή και άλλη εικόνα, κάθε διάβα διαφορετικό. Η ψυχή μας «ανασαίνει» και η διάθεση ανεβαίνει. Στην Μέση Στενή, τα αρώματα της φύσης δένουν με τα γαργαλιστικά αρώματα των ψητών που «παίζουν» με την φωτιά, είτε στην σούβλα είτε στην σχάρα…

Στην Πάνω Στενή μια όμορφη πλακόστρωτη πλατεία, νερά να τρέχουν παντού, ακόμα και στους δρόμους, όμορφα πετρόκτιστα σπίτια, ταβέρνες και κουκλίστικα μαγαζάκια με μελένιες δημιουργίες, τυριά και κάθε λογής αναμνηστικά. Πεντακόσια μέτρα από το χωριό θα συναντήσετε δίπλα στο ξωκλήσι του «Γιατρού την βρύση», την αγαπημένη μας πηγή με νερό κρυστάλλινο. Οι γυναίκες του χωριού εδώ τις «σχόλες», στήνουν ένα παζάρι με τους δικούς τους, παραδοσιακούς γευστικούς θησαυρούς. ΄Αγρια χόρτα, βοτάνια  βουνίσια, ρίγανη, τσάι, φασκόμηλο, καρύδια ονειρεμένα μεστά και υποκίτρινα, χυλοπίτες, τραχανά και τα τυράκια τους. Το μέλι απίθανο, κάποια βάζα έχουν μαζί και  τις κερένιες κηρήθρες τους και άλλα καρύδια ντόπια. Αν είστε τυχεροί θα βρείτε νόστιμα φασόλια από τους Στρόπωνες και ντοματένιες σάλτσες. Η στάση εδώ συνιστάται ανεπιφύλακτα στην αρχή της περιπλάνησής σας γιατί μόλις τελειώσουν τα αγαθά τους οι κυρίες αποσύρονται……

Η περιπλάνησή μας με το αυτοκίνητο συνεχίζεται μέχρι το Καταφύγιο. Μπορούμε να αφήσουμε το αυτοκίνητο 300 μέτρα πριν και να περπατήσουμε σε δάσος εξαιρετικής ομορφιάς με έλατα, καρυδιές, δρυς και αέρα καθάριο… Θα συναντήσετε  κυψέλες  χρωματικά έργα τέχνης που δένουν αρμονικά με τις  πινελιές της φύσης. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την μελισσοκομία και το μέλι τους είναι αγνό και πολύ αρωματικό. Ο περίπατος θα σας ρηλαξάρει. Τα αγριολούλουδα στο φόρτε τους. Κατακόκκινες ανεμώνες αλλά και μωβέ. Αν είστε τυχεροί θα βρείτε και ορχιδέες, όμως μην τις κόψετε απλά εστιάστε την φωτογραφικής σας, γιατί είναι είδος «υπό εξαφάνιση». Μανιτάρια θα βρείτε αρκετά στο διάβα σας όμως αν δεν είστε γνώστες μην το τολμήσετε. Το κακό είναι ότι, ο διασημότερος μανιταρολόγος και φίλος αγαπημένος, Γιώργος Κωνσταντινίδης βρίσκεται στα Γρεβενά για να μας δώσει επιτόπια συμβουλή, οπότε  δεν αποτόλμησα να μαζέψω άγρια μανιτάρια.

Στενή-Ευβοίας-026
Αρωματικά και βοτάνια βουνίσια

Λίγο χαμηλότερα θα βρείτε πολλά  χόρτα, ζωχούς, αγριοράδικα, βρούβες και σταχάκια. Αξίζει να κάνετε σαφάρι άγριων χόρτων για να γυρίσετε με λάφυρα πολύτιμα, στο «κλεινόν άστυ».

Γυρίζοντας στο χωριό, τα γαργαλιστικά αρώματα μας ξετρελαίνουν. Τα πλατάνια κρύβουν στην αγκαλιά τους  ταβέρνες,  το κοκκορέτσι, τα κοντοσούβλια, τα παιδάκια και οι ντόπιες γουρουνοπούλες παίζουν «δυνατά». Ας μην ξεχνάμε ότι, η περιοχή λόγω εγγύτητας με το χωριό Μίστρου, φημίζεται για τα γαλακτοκομικά και απίθανης ποιότητας κρεατικά. Από τον διπλανό Πισσώνα, που έχει παράδοση στα κηπευτικά, προμηθεύονται τα καλύτερα λαχανικά. Οι «χερίσιες» πατάτες, τα άγρια χόρτα, το τυρί  συνηγορούν για «διαιτητικά ατοπήματα»… Μετά το «λουκούλειο» γεύμα μια ακόμα γλυκιά αμαρτία συγχωρείται, αφού η Στενή είναι το βασίλειο του μπακλαβά που φτιάχνεται με εκλεκτό μέλι, ντόπια καρύδια και φύλλο δικό τους, η καρυδόπιτα είναι θεική αλλά και το  μπισκοτογλυκό με ζεστή σοκολάτα “παίζει” δυνατά…

Μια ακόμα ιδέα για Πασχαλιά είναι  να απολαύσετε με τους φίλους, ένα πικ νικ στην φύση δίπλα σε ποταμάκι, που θα σας μείνει αξέχαστο. ΄Αλλωστε θα είναι ιδιαίτερα ξεκούραστο για όλους αφού δεν χρειάζεται καμία οργάνωση απλά καλή διάθεση,  ένα κόκκινο τραπεζομάντηλο, πετσέτες και κόκκινα αυγά. Από τις ταβέρνες θα επιλέξετε τα καλύτερα, έτσι δεν θα λείψει τίποτα.

Στην τελευταία μου απόδραση στην Στενή, «τυχαία»  απόλαυσα πικ νικ στην φύση  γιατί πήραμε κόκκινη κάρτα από τις ταβέρνες λόγω παρουσίας του μικρού Μιχαλίνου, του αγαπημένου μου ροντβάιλερ που είχε ξετρελλαθεί από τα αρώματα των ψητών … Πάντως πολύ το ευχαριστηθήκαμε και εμείς και εκείνος … Εμπειρία.

Πόσο κοστίζει

Με πενήντα ευρώ τέσσερα άτομα αγοράσαμε σε πακέτο και  απολαύσαμε στην φύση κοντοσούβλι, γουρουνοπούλα, κοκκορέτσι και με δέκα πέντε ευρώ μια τούρτα μπισκοτογλυκό.

΄Οσο για τους καφέδες φτιάξαμε απίθανο φραπέ με νερό κρυστάλλινο από την πηγή.

Που θα μείνετε

Στον ατμοσφαιρικό Ξενώνα Μουσικό Πανδοχείο τηλ. 2228051202 mousiko@pandoxeio.gr και στον Ξενώνα Βασιλική τηλ. 2228051583 και 6982074974

 Που θα φάτε

΄Ολες οι ταβέρνες είναι εξίσου καλές. Στον Νέον στην είσοδο του χωριού, στον Κισσό, δίπλα στο γεφυράκι και βγαίνοντας απέναντι από “του Γιατρού την Βρύση”, στον Πλάτανο και στον Καταρράκτη.

Ψωμί από ξυλόφουρνο στον Φούρνο του Προκόπη Γιαμά, στην πλατεία.

Για καφέ, ζεστή σοκολάτα, καρυδόπιτα, λουκουμάδες και μπισκοτογλυκό

Ελάτη, Καφεγλυκοπωλείο 1743 και Οναρ.

Αξίζει να αγοράσετε

Μέλι από τον Καραγιάννη, Τσουτσαίο Γιώργο, Καμαριώτη Δημήτρη.

Χόρτα, βοτάνια, καρύδια και όσπρια το μικρό παζάρι που στήνεται δίπλα «Στου Γιατρού» την Βρύση.

Αξίζει να αναζητήσετε στην Στενή μικρούς παραγωγούς μελιού, γλυκών κουταλιού με κορυφαίο το καρυδάκι, μπακλαβά σπιτικό. Εμείς γνωρίσαμε την Βάσω Γερακίνη που βγάζει κρασί δικό της, μέλι ονείρου και μας έδωσε απίθανες πληροφορίες για τα μυστικά περάσματα του βουνού.

Κοντοσούβλι γουρουνόπουλο των Ορέων

Από τον Γιάννη Νικολόπουλο, ιδιοκτήτη της ταβέρνας «Νέον»,

στην Μέση Στενή

Στενή-Ευβοίας-080Υλικά για μια σούβλα

6 κιλά πανσέτα από γουρουνόπουλο

1,5 κιλά φρέσκες πιπεριές Φλωρίνης

1,5 κιλά πιπεριές πράσινες κέρατο

2 ποτήρια νερού κρασί Ροδίτη ή μοσχοφίλερο

1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο

Χυμό από 3 φρέσκα λεμόνια

2 κ. σ. σκόνη μουστάρδας

Ρίγανη τριμμένη

2 κλαράκια ρίγανη ολόκληρα

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

3 λεμόνια κομμένα στην μέση για το καθάρισμα της σούβλας

Στενή-Ευβοίας-082Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε το κρέας και το κόβουμε σε κομμάτια πάχους το λιγότερο 3 εκατοστά και μήκους 10 εκατοστών.

Από το νωρίς το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη τα κομμάτια γουρουνόπουλου, το κρασί, το ελαιόλαδο, το λεμονοχυμό, την μουστάρδα, την ρίγανη τριμμένη και τα κλαράκια της, το αλάτι και το πιπέρι.

Σκεπάζουμε την λεκάνη με μια διάφανη μεμβράνη και την βάζουμε στην χαμηλή σχάρα του ψυγείου.

Δύο ώρες πριν σουβλίσουμε το κοντοσούβλι, βγάζουμε την λεκάνη και την αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Περνάμε την σούβλα μας πρώτα με έξι λεμονόκουπες για να καθαριστεί καλά και να αφήσει άρωμα λεμονιού στην σούβλα μας.

Στενή-Ευβοίας-084Πλένουμε καλά τις πιπεριές μας.

Ανάβουμε τα ξύλα ή τα κάρβουνα χρησιμοποιώντας προσάναμα και σιγά σιγά ανάβουμε τα κάρβουνα. Αφού ανάψει γερά η φωτιά την αφήνουμε να «χωνέψει».

Περνάμε στην σούβλα διαδοχικά ένα κομμάτι γουρουνόπουλου, μια πιπεριά κόκκινη, ένα κομμάτι γουρουνόπουλο, μια πιπεριά πράσινη.

Ρίχνουμε λίγο στάχτη στα αναμμένα κάρβουνα για να «πέσει» λίγο η φωτιά αφού το μυστικό από το κοντοσούβλι είναι «η σιγανή σταχτωμένη» φωτιά.

Γυρίζουμε σιγά σιγά το κοντοσούβλι και ζητάμε και από φίλους να μας βοηθήσουν για να συμμετέχουν και αυτοί στο πασχαλιάτικο γλέντι.

Σε μια ώρα με μιάμιση το κοντοσούβλι μας είναι έτοιμο.

Βγάζουμε την σούβλα μας από την φωτιά και στερεώνοντας την σε ταψί, σερβίρουμε το κοντοσούβλι σε μεγάλες πιατέλες, βάζοντας τις πιπεριές ανάμεσα στο γουρουνόπουλο για περισσή νοστιμιά και άρωμα.

Προηγούμενο άρθροΣτα Ιεροσόλυμα αύριο το πρωί η ελληνική αντιπροσωπεία για την Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός
Επόμενο άρθροΌσοι έχουν περισσότερους φίλους, αντέχουν περισσότερο το σωματικό πόνο