Από τον πατέρα Ευδόκιμο, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναχράντου και Αγ.Παντελεήμονα της Άνδρου
Η Ιερά Μονή είναι βυζαντινό καστρομονάστηρο, στέκει γαντζωμένο στην απόκρημνη πλαγιά, από το 961 μ.Χ. και «εποπτεύει», την Χώρα, που μοιάζει ζωγραφιά. Μνημείο και συνάμα Φάρος της Χριστιανοσύνης, ανά τους αιώνες. Σημαντικό προσκύνημα με θαυματουργή εικόνα της Παναχράντου, του Ευαγγελιστή Λουκά και την κάρα του Αγ.Παντελεήμονα. Εμβληματική μορφή, ο ηγούμενος πατέρας Ευδόκιμος, προσωποποίηση της προσφοράς και της αγάπης. Η γνωριμία μας κρατά χρόνια … νομίζω είκοσι.
Στους ανθρώπους που εκτιμά δείχνει την αγάπη του με κάθε τρόπο κάποιες φορές «μαγειρεύοντας» με τον δικό του μοναδικό τρόπο. «Η μαγειρική θέλει ηρεμία, έμπνευση και αγάπη. Με ταπεινά υλικά από την φύση μπορείς να δημιουργείς. Για να πετύχει το φαγητό θέλει την πλήρη αφοσίωσή σου και μετά στην τράπεζα το μοίρασμα και τα συναισθήματα έχουν για μένα μεγάλη σημασία».
Η μακαρονάδα του Ηγούμενου, γνωστή σε όλο το Αιγαίο
Yλικά
500 γρ. μακαρόνια
1 κρεμμύδι ξερό μέτριο περασμένο από τον τρίφτη
1 ποτήρι νερού σόγια, σαν κιμάς
1 ποτήρι νερού ντοματοχυμό
1 ποτήρι κρασί κόκκινο
10 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένα
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το φινίρισμα
8 ντοματάκια τσέρυ
Κλωναράκια δυόσμου
Τρόπος παρασκευής
Σε ένα μπολ με κρύο νερό μουλιάζουμε την σόγια για 15 λεπτά.
Την στραγγίζουμε και την πιέζουμε με το χέρι μας στο τρυπητό όσο πιο δυνατά μπορούμε.
Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε με ελαιόλαδο το κρεμμύδι και αμέσως μετά ρίχνουμε την σόγια και την «σβήνουμε» με κρασί.
Προσθέτουμε την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε.
Σιγοβράζουμε σε σκεπασμένο τηγάνι για 15 λεπτά.
5 λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος βάζουμε τον δυόσμο.
Σε κατσαρόλα βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα μακαρόνια για 9 λεπτά.
Σουρώνουμε τα μακαρόνια και τα «καίμε» με ελαιόλαδο.
Τα σερβίρουμε σε πιατέλα και περιλούζουμε την μακαρονάδα με την σάλτσα σόγιας.
Διακοσμούμε με ντοματάκια ή κλωναράκια μαιντανού και δυόσμου από τον κήπο μας για να είναι φρέσκα.