Ζυμωτό ψωμί της Μαρίνας – Γίνεται εύκολα και είναι πεντανόστιμο

Ζυμωτό ψωμί
Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Φτιάχνουμε το δικό μας ψωμί, επιλέγοντας τα καλύτερα άλευρα και με τη συνταγή της Μαρίνας είναι πολύ πιο εύκολο από ότι νομίζουμε.

Εκείνη επιλέγει τα τοπικά άλευρα της γειτονικής Μακρακώμης, που είναι μαλακά και πολύ εύπλαστα. Εσείς επιλέγετε αυτό που προτιμάτε.

Ένα μυστικό που δίνει μια ξεχωριστή πινελιά στο ψωμί είναι το νερό, στα Βαρδούσια είναι τρεχούμενο πηγής. Εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εμφιαλωμένο για καλύτερο αποτέλεσμα, άλλωστε οι περισσότεροι «μεγάλοι chef» αυτό εφαρμόζουν και στη μαγειρική τους για να πετυχαίνουν πάντα την ίδια γεύση, όπου και αν βρίσκονται.

Μαρίνα Κουτσοπούλου και πηγή Βελούχι
Από αριστερά η Μαρίνα, δεινή μαγείρισσα της άγνωστης Ελλάδας, για τους πολλούς και δεξιά η περίφημη πηγή Βελούχι με το κρυστάλλινο νερό, που κάνει το ψωμί τόσο νόστιμο

Επίσης το ζύμωμα είναι αγχολυτικό, άρα ζυμώνουμε και ηρεμούμε… με δυό λόγια ξεσπάμε στη ζύμη…

Εμείς ξεκινάμε να ζυμώνουμε και θυμηθείτε το ψωμί κρατά πάνω από 4 ημέρες, αρκεί να το διατηρήσετε σε μεταλλικό δοχείο ή τυλιγμένο σε πετσέτα όπως παλιά….

Ζυμωτό ψωμί της Μαρίνας 1

Ζυμωτό ψωμί της Μαρίνας

Από τη Μαρίνα Κουτσοπούλου, Διχώρι Βαρδουσίων  

Υλικά

1 κιλό αλεύρι μαλακό,  κοσκινισμένο

50 γρ. φρέσκια μαγιά ή δυο φακελάκια ξηρή

1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική

3 κ.γ. αλάτι

2½ φλιτζάνια χλιαρό νερό, περίπου

3 κ.σ. ελαιόλαδο

Ζυμωτό ψωμί της Μαρίνας

Tρόπος παρασκευής

Αρχικά  διαλύουμε  τη μαγιά σε ένα μπολ, ρίχνουμε λίγη ζάχαρη, για να λιώσει η μαγιά και ρίχνουμε λίγο νερό.

Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 20 λεπτά να ξεκουραστεί.

Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.

Έπειτα ρίχνουμε το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο και ζυμώνουμε.

Η ζύμη είναι έτοιμη όταν μαζευτεί σε μπάλα και ξεκολλά από τα τοιχώματα της λεκάνης.

Βγάζουμε τη ζύμη πάνω στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για 10 λεπτά μέχρι να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.

Στη συνέχεια κάνουμε μια λακούβα στη ζύμη και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ξαναζυμώνουμε

Λαδώνουμε δυο φόρμες ή ένα ταψί  βάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» 30 λεπτά.

Τέλος τρυπάμε το ψωμί ελαφρά, με μια οδοντογλυφίδα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45 λεπτά περίπου.

Όσο ψήνεται το ψωμί το δροσίζουμε με νερό με βρεγμένη καθαρή πετσέτα 3-4 φορές.

Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει περίπου 30 – 60 λεπτά, και το κόβουμε σε φέτες.

Προηγούμενο άρθροΣπεντζοφάι με κριθαράκι – Χορταστικός μεζές για όλα τα γούστα
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου 2021