Κάθε περιοχή έχει τις δικές της σπεσιαλιτέ και όπου τύχει να βρίσκομαι, πάντοτε θα τις δοκιμάσω. Στο Καρπενήσι λοιπόν και συγκεκριμένα στο Παλιό Μικρό Χωριό, σε μια μαγευτική τοποθεσία μέσα στο πράσινο, καθίσαμε σε μια ταβέρνα που είχε το ζυγούρι πρώτο πιάτο σε πολλές παραλλαγές.
Για όσους δεν γνωρίζουν, το ζυγούρι είναι μεγάλο αρνί άνω του ενός χρόνου και των 15 κιλών. Το κρέας του είναι πιο υγιεινό κατά τη δική μου άποψη. Πάντα στη μαγειρική χρειάζεται αγάπη, μεράκι και φαντασία. Να προσπαθείς με τον πιο εύκολο τρόπο να ετοιμάσεις, χωρίς όμως να χαθεί η νοστιμιά της γεύσης.
Έτσι λοιπόν το ζυγούρι το βράζω πάντοτε από βραδύς. Θέλει τουλάχιστον 2 ώρες (το χειμώνα πάντα στη σόμπα) με ένα μεγάλο κρεμμύδι.
Ζυγούρι στη γάστρα
Από το Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά για 4 άτομα:
1 κιλό ζυγούρι σπάλα.*
1 ½ κιλό πατάτες χοντρές κομμένες ή μικρές ολόκληρες
4 μελιτζάνες κομμένες ή και ολόκληρες
2 πιπεριές Φλωρίνης
2 πράσινες πράσινες κέρατα
2 κρεμμύδια
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο
γλυκιά πάπρικα
Εκτέλεση:
Βράζουμε το κρέας. Αφαιρούμε το κρεμμύδι.
Στη γάστρα τοποθετούμε όλα τα υλικά με ελάχιστο ζωμό 1 φλιτζάνι τσαγιού.
Σκεπάζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου και άλλη μισή ξεσκέπαστο να ροδίσει.
Συνοδεύουμε με φέτα τυρί ή σπιτικό τζατζίκι και ένα ποτήρι κόκκινο κρασάκι!
* Μικρό, αλλά σπουδαίο μυστικό: Ζητήστε από τον κρεοπώλη να σας το κάνει μερίδες με σέγα γιατί όταν το κόβει με την σατίρα μένουν κοκαλάκια και είναι επικίνδυνα για τα δόντια μας (εκ πείρας).