Το υβριστόν το έμαθα για πρώτη φορά από την Πόντια πεθερά μου. Το δοκίμασα και ενθουσιάστηκα.
Εκείνη το έκανε μόνη της την φθινοπωρινή σαιζόν και το αποθήκευε για το χειμώνα. Όταν θέλουμε να φάμε απλώς ρίχνουμε καυτό νερό με αλάτι και είναι έτοιμο. Κι από πάνω καυτό βούτυρο.
Τώρα πλέον το βρίσκουμε και στο σούπερ μάρκετ.
Υβριστόν ή εβριστόν – Ποντιακές χυλοπίτες με μοσχαράκι κοκκινιστό
από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη κορυφαίο παραδοσιακό μάγειρα
Η αυθεντική συνταγή για να κάνουμε το υβριστόν όπως μου την μετέφερε η πεθερά μου είναι η εξής.
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αυγά
Γάλα
Αλάτι
Νερό όσο πάρει
Ζυμώνουμε
Πλάθουμε φύλλα
Χαράσουμε σε λωρίδες
Και έπειτα στον φούρνο να ψηθούν
Αυτή είναι η διαφορά με τις κλασσικές χυλοπίτες ή πέταρα ή γιοφκάδες που στεγνώνουμε στον ήλιο. Η ονομασία είναι ανάλογα με την περιοχή.
Υλικά διαδικασία:
Βάζουμε το υβριστόν σε ένα μπολ (όχι σε πλαστικό).
Για κάθε πιάτο ζυμαρικών ρίχνουμε ένα πιάτο νερό που βράζουμε με αλάτι.
Τα σκεπάζουμε να φουσκώνουν και τα σερβίρουμε με κρέας της αρεσκείας μας ή με γιαούρτι επάνω ή με ζάχαρη και κανέλα.
Για το μοσχαράκι κοκκινιστό τα υλικά και η διαδικασία είναι η κλασσική:
750 γραμμάρια μοσχάρι χωρίς κόκκαλο σε κομματάκια τετράγωνα
2 κρεμμύδια (εγώ τα κάνω στον τρίφτη ή στο multi)
2 κουταλιές της σούπας τοματοπολτό
2 σκελίδες σκόρδο
μπαχάρι
κανέλα
γαρύφαλλα
1/2 κ.σ. κόκκινη γλυκιά πάπρικα
κόκκους πιπέρι
αλάτι
ελαιόλαδο
Ροδιζουμε το κρέας ρίχνουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα υλικά και νεράκι για να βράσει.
Σερβίρουμε με φέτα τυράκι και ένα κρασάκι απαραίτητο.