Τα κόκκινα αυγά του Πάσχα που η παράδοση θέλει να τα βάφουμε την Μεγάλη Πέμπτη

Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η παράδοση θέλει να βάφουμε, την Μεγάλη Πέμπτη κόκκινα πασχαλινά αυγά. Ένα έθιμο που δίνει ιδιαίτερη χαρά στα παιδιά και απελευθερώνει την φαντασία τους.

Έτσι τα αυγά βάφονται με πολλούς τρόπους με φυσικά χρώματα, λαχανικά, κρεμμύδια, μπαχαρικά, κλωστές. Τα χρώματα πολλά και κάποια αυγά ζωγραφίζονται… κατά παρέκκλιση του εθίμου.

Σήμερα έλαβα από την αγαπημένη μου φίλη Claudine τα αριστουργηματικά αυγά που βλέπετε… έργο τέχνης. Λόγω πένθους δεν θα βάψω αυγά οπότε σκέφτηκε να πρωτοτυπήσει και μου έστειλε αυγά ζωγραφιστά.

Η Γιάννα Μπαλαφούτη, της γαστρονομίας και των εξαιρετικών γλυκών αποφάσισε να βάψει αυγά ορτυκιών και ένα αυγό χήνας. Άλλοι φίλοι μου με ενασχόληση γαστρονομική μου στέλνουν απίθανες φωτογραφίες με τα δημιουργήματά τους.

Πάντως ο συμβολισμός του κόκκινου αυγού κρύβει διάφορες εκδοχές και ερμηνείες. Το αυγό είναι σύμβολο γονιμότητας και σηματοδοτεί την αρχή νέου κύκλου ζωής, το χρώμα κατά την Χριστιανική παράδοση συμβολίζει το Αίμα του Χριστού.

Λέγεται ακόμα ότι το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός όπως το τσόφλι του αυγού, όμως μέσα του κρύβει τη ζωή, την Ανάσταση, την αναγέννηση.

Στο Άγιο Όρος, το Περιβόλι της Παναγιάς βάφουν τα αυγά με τρόπο ιδιαίτερο μέσα σε καλάθια, τη φωτογραφία μου έστειλε φίλος του Αγ. Όρους και τον ευχαριστώ.

Ο Μ.Κωνσταντίνος και η μητέρα του η Αγία Ελένη στην επίσημη τελετή της Ανάστασης προσέφεραν κόκκινα αυγά σε ανάμνηση του γεγονότος, έτσι συνηθίζεται οι ιερείς στη Μακεδονία και την Κρήτη να προσφέρουν κόκκινα αυγά στους πιστούς.

Καλή επιτυχία στο βάψιμο των αυγών σας και του χρόνου.

Προηγούμενο άρθροΛάχανο με αρωματικά και κριθαράκι – Νηστίσιμο και πανεύκολο
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Μ. Τετάρτης  20 Απριλίου 2022