Οι φακές έχουν εξαιρετικά υψηλή διατροφική αξία και χαρίζουν στον οργανισμό μας πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Η περιεκτικότητά τους σε σίδηρο είναι υψηλή και όταν συνδυάζονται με ψωμί ή ρύζι παρέχουν στον οργανισμό πρωτείνη υψηλής βιολογικής αξίας.
Ακόμα είναι έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες , πολυφαινόλες που χαρίζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και προστατεύουν τον οργανισμό μας από το οξειδωτικό στρες. Οι ταπεινές φακές είναι λοιπόν πλούσιες σε φυλλικό οξύ, θειαμίνη, βιταμίνη Β-6, φωσφόρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και μαγγάνιο. Το ελαιόλαδο διανθίζει την γεύση του και οι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C βοηθούν την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.
Οι φακές που καλλιεργούνται στη Φθιώτιδα έχουν απίθανη γεύση και είναι ιδιαίτερα ποιοτικές. Η Μαρία μας ετοίμασε μια καταπληκτική πλούσια σαλάτα που την απολαύσαμε «όσο της έπρεπε»…
Προσπαθήστε να μάθετε και τα παιδιά σας να τρώνε φακές … κτίζουν πιο γερό οργανισμό.
Η σαλάτας μας είναι χάρμα… μπορούμε να αντί για φέτα τυρί να βάλουμε κομμάτια φιλέτου καπνιστής ρέγγας ή πέστροφας έτσι δημιουργούμε ένα πιάτο που μπορεί να είναι κύριο γεύμα.
Για την περίοδο της νηστείας είναι απίθανο.
Σαλάτα με φακές και αρωματικά
Από τη Μαρία Ντζούνου, Καμποτάδες Λαμίας
Υλικά
300 γρ. φακές, βραστερές
1 καρότο, κομμένο σε φέτες
150 γρ. τυρί φέτα ΠΟΠ
1 πιπεριά κέρατο πράσινη, κομμένη σε κομμάτια
10 ντοματίνια τσέρι, κομμένα στα τέσσερα
Μισό κ.σ. δυόσμο φρέσκο
1 κ.σ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
100 ml ελαιόλαδο εκλεκτό
Ξύδι από κόκκινο κρασί
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Ρίγανη
Τρόπος παρασκευής
Βράζουμε τις φακές με λίγο αλάτι και ένα καρότο μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να λιώσουν.
Αφαιρούμε το καρότο, αν δεν το θέλουμε στη σαλάτα μας.
Ρίχνουμε τις φακές στο σουρωτήρι και τις ξεπλένουμε με δροσερό νερό.
Τις στραγγίζουμε καλά.
Τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με όλα τα υλικά εκτός από τη φέτα και ανακατεύουμε τη σαλάτα μας.
Τη σερβίρουμε βάζοντας επάνω σε μικρά κυβάκια τη φέτα.
Σερβίρουμε.