Xταπόδι στιφάδο με κάπαρη

Ένα πιάτο καθαρά ελληνικό με την ευωδιά της θάλασσας. Χρώματα και γεύση που συνυπάρχουν με την φρεσκάδα και με συγκινούν ιδιαίτερα.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Με την πρώτη λιακάδα του Μαρτίου, η σκέψη μου τρέχει, σε νησιά, σε αποδράσεις με την φωτογραφική μου στο χέρι και με την ελπίδα ότι θα «αιχμαλωτίσω» τις καλύτερες εικόνες, στιγμιότυπα, χαμόγελα,  στιγμές γλεντιού, τραγουδιού αυτά που με μια λέξη τα λέμε ευτυχία…ή αλλιώς ζωή με χρώμα…

Τυχαία νομίζετε σας ταξιδεύω στην Σίκινο των χρωμάτων που ύμνησε ο Οδυσσέας Ελύτης… με το μπλε που με τρελαίνει…

Χταπόδι στιφάδο με κάπαρη

Από τον Χάρη Στασινή του μεζεδοπωλείου “Κάπαρη” Σίκινος

Υλικά

1,5 κιλό χταπόδι ολόκληρο

1 κ.σ. ξύδι από κρασί

1 ποτήρι κόκκινο ντόπιο κρασί

1 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι κάπαρη ξαλμυρισμένη

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

2 ντομάτες ώριμες τριμμένες

κανέλα ξυλάκι

2 φύλλα δάφνης

αλάτι θαλασσινό

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

3 κόκκους μπαχάρι

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε και καθαρίζουμε το χταπόδι, αφαιρώντας την κοιλιά και τα μάτια.

Σε ζεστή κατσαρόλα ρίχνουμε το ξύδι και το χταπόδι και βράζουμε για 20 λεπτά.

Σε άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια για 10 λεπτά ανακινώντας την κατσαρόλα.

Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι το χταπόδι σε κομμάτια και το σοτάρουμε μαζί με τα κρεμμύδια για 2 λεπτά ακόμα.

Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι και τα “σβήνουμε” με το κρασί.

Μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ ντομάτας, την κανέλα, την ζάχαρη, την κάπαρη, το μπαχάρι, το πιπέρι, την δάφνη και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα για 40 λεπτά.

Δοκιμάζουμε και αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο αλάτι.

Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και να αναδυθούν τα αρώματα, ανακινούμε λίγο την κατσαρόλα και σερβίρουμε.

Αν θέλουμε προσθέτουμε ολόγυρα και φύλλα κάπαρης για πιο δυνατή γεύση.