Xταπόδι Mυτιλήνης καρπάτσιο με καραμελωμένα κρεμμύδια – Θαλασσινή γκουρμεδιά του Αιγαίου

Xταπόδι Mυτιλήνης καρπάτσιο με καραμελωμένα κρεμμύδια

Η Αφροδίτη Μάρδα, φίλη αγαπητή είναι χαρισματική chef, που δίνει μια πινελιά ιδιαίτερη στις γευστικές της δημιουργίες.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα -Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Οι κινήσεις της μετρημένες, όπως και τα λόγια της. Της αρέσει μάλλον να «μιλάνε» τα πιάτα της. Η φιλοσοφία της κουζίνας της συναισθηματική, φρέσκια, αρωματική και χρώματα ζωντανά. Την είχα συναντήσει στην Ερατεινή, όταν έγραφα το βιβλίο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και ευχαρίστως μου έφτιαξε κάποια τοπικά πιάτα.

Τώρα είναι στα καλύτερά της αφού ανέλαβε μαγειρικά το ξενοδοχείο Belvedere Aeolis στο νησί της, τη Λέσβο, που λατρεύει.

Το πολύ όμορφο ξενοδοχείο Aeolis Belvedere Mήθυμνα
Το πολύ όμορφο ξενοδοχείο Aeolis Belvedere, Mήθυμνα

Το ξενοδοχείο είναι χτισμένο στην πλαγιά του λόγου σε απόσταση 1,5 χιλ. από τον Μόλυβο. Τα δωμάτια είναι σε στιλ μπανγκαλόου και η θέα στη θάλασσα πανοραμική και βέβαια το φαγητό «διά χειρός» Αφροδίτης όνειρο.

Η συνταγή εύκολη και πιστεύω θα την χαρείτε.

Xταπόδι Mυτιλήνης καρπάτσιο 2

Καρπάτσιο χταπόδι με καραμελωμένα κρεμμύδια

Από την Aφροδίτη Μάρδα executive chef Aeolis Belvedere,  Μήθυμνα, Λέσβος

 Υλικά

1 κιλό χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο

10 κόκκους μαύρο πιπέρι

2 φύλλα δάφνης

100ml. λευκό κρασί ασύρτικο

50 γρ. κρεμμυδάκια πέρλα, μικρά

20 ml.ξύδι βαλσάμικο

20γρ. ζάχαρη καστανή

2 φύλλα ζελατίνη

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Ελαιόλαδο

Για το φινίρισμα

Ροζ κόκκοι πιπεριού

Xταπόδι Mυτιλήνης καρπάτσιο

Τρόπος παρασκευής

Σε κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό σιγοβράζουμε το χταπόδι μαζί με το κρασί, τη δάφνη, τους κόκκους πιπεριού μέχρι να μαλακώσει. Χρειάζεται περίπου 90 λεπτά.

Αφαιρούμε τα υγρά κρατώντας μόνο 50 ml για να τα χρησιμοποιήσουμε αργότερα.

Σε κρύο νερό διαλύουμε την ζελατίνη και την προσθέτουμε στο ζωμό που κρατήσαμε.

Βάζουμε το χταπόδι, σε φόρμα πιέζοντάς το μαζί με τα υγρά και το αφήνουμε στην κατάψυξη για 24 ώρες.

Το βγάζουμε και όπως είναι κατεψυγμένο το κόβουμε με πολύ κοφτερό μαχαίρι σε λεπτές φετούλες.

Καραμελώνουμε τα κρεμμύδια.

Σε τηγάνι με καυτό ελαιόλαδο σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και σβήνουμε με το ξύδι.

Αφήνουμε να εξατμισθεί και να καραμελώσουν τα κρεμμύδια.

Σε πιάτο βάζουμε τις φέτες χταποδιού και δίπλα τα καραμελωμένα κρεμμυδάκια πασπαλίζουμε με κόκκους ροζ πιπεριού.

Αν θέλουμε βάζουμε φέτες αγγουριού σαν ρολάκια, παντζάρια και σερβίρουμε.

Προηγούμενο άρθροΚοινά γονίδια χαρακτηρίζουν πέντε ψυχιατρικές διαταραχές (ScienceDaily)
Επόμενο άρθροΣυνταγή: Καλιτσούνια με κρεμμύδι ή αλλιώς κρεμμυδοπιτάκια