Συνταγή: Καλιτσούνια με κρεμμύδι ή αλλιώς κρεμμυδοπιτάκια

Καλιτσούνια με κρεμμύδι ή αλλιώς κρεμμυδοπιτάκια
Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα -Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Νόστιμα πιτάκια  με κρεμμύδι, τσίπουρο αλλά και πορτοκάλι. Γεύση και άρωμα που κάνει τις ημέρες μας πιο νόστιμες… Η φίλη μας Γεωργία Περράκη μας δίνει και την συνταγή για ζύμη απίθανη, μην ξεχνάτε ότι είναι ξακουστή στην Κρήτη για τον φούρνο της.

Η συνταγή δική σας.

Κρεμμυδοπιτάκια 2

Καλιτσούνια με κρεμμύδι

Η συνταγή είναι από την Γεωργία Περράκη της Cretan Bakery στα Χανιά

Υλικά

Για την ζύμη

1 κιλό αλεύρι τύπου 70%

1/2 κρασοπότηρο τσικουδιά ή μακεδονίτικο τσίπουρο

1/2 κρασοπότηρο ελαιόλαδο εκλεκτό

χυμό  από ένα πορτοκάλι

1 κ.γ. αλάτι θαλασσινό

νερό χλιαρό, «όσο σηκώσει»

σουσάμι και μαυροκούκι (προαιρετικά)

 

 

Για τη γέμιση

8 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε μεγάλες φέτες

1/2 κρασοπότηρο ελαιόλαδο

2 κ.σ. αλεύρι

Αλάτι θαλασσινό

1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Καλιτσούνια με κρεμμύδι ή αλλιώς κρεμμυδοπιτάκια 1

Τρόπος παρασκευής

κρεμμυδοπιτάκιαΕτοιμάζουμε τη ζύμη: Στον πάγκο της κουζίνας βάζουμε το αλεύρι, ανοίγουμε στο κέντρο μία λακκουβίτσα και ρίχνουμε αργά αργά όλα τα υγρά. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Προσοχή: Χρησιμοποιούμε όσο νερό και αλεύρι «σηκώσει», προκειμένου η ζύμη μας να είναι σφιχτή, αλλά και εύπλαστη.

  • Την αφήνουμε για 2 ώρες στο ψυγείο, να «ξεκουραστεί». Στο μεταξύ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε μπολ και τα ανακατεύουμε με το χέρι μας.
  • Ανοίγουμε με τον πλάστη ένα μεγάλο φύλλο και με το ειδικό ρολάκι κοπής της ζύμης κόβουμε το φύλλο σε κομμάτια. Γεμίζουμε το καθένα με 1 κ.σ. από τη γέμιση και διπλώνουμε όμορφα το φύλλο.
  • Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί, αραδιάζουμε τα καλιτσούνια και, αν θέλουμε, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 40 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα καλιτσούνια. Σερβίρονται χλιαρά ή κρύα.

Μικρά μυστικά

Μία σαλάτα με ντομάτα ή μαρουλάκι τους πάει

Προηγούμενο άρθροXταπόδι Mυτιλήνης καρπάτσιο με καραμελωμένα κρεμμύδια – Θαλασσινή γκουρμεδιά του Αιγαίου
Επόμενο άρθροΑπόστολος Βεσυρόπουλος: Ο ΕΛΓΑ κινείται πλέον με άλλες ταχύτητες. Ενισχύεται το προσωπικό του με ακόμη 35 γεωπόνους για την εκτίμηση των ζημιών στην Ημαθία