Η Βαμβακιά είναι το γνωστότερο φυτό στον κόσμο για την μεταφορά των σπόρων του, το Αγριοραδίκι είναι το γνωστότερο φυτό στο τραπέζι των Ελλήνων, ενώ το Ταραξάκι είναι το πιο γνωστό φυτό τις φαρμακευτικές ιδιότητές του.
Ο τρόπος που μεταφέρεται στον άνεμο η ελικωτή του φούντα με το μικρό του σποράκι σαν ζύγι, είναι παγκοσμίως γνωστό και έχει ζωγραφιστεί από μεγάλους ζωγράφους, έχει αποτυπωθεί ακόμα και σε κορμιά σαν τατουάζ, ενώ συμβολίζει την ελευθερία και την ανεμελιά.
Όταν το κίτρινο άνθος της πικραλίδας, ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής του γίνεται πολλές χιλιάδες ελικωτές φουντίτσες, ο μοναδικός του τρόπος για να αναπαραχθεί είναι να ταξιδέψει στο άγνωστο με τον άνεμο και εκεί που θα πέσει θα γαντζωθεί, θα ριζώσει και θα ευδοκιμήσει ολοκληρώνοντας τον κύκλο της ζωής του περιμένοντας υπομονετικά να ξανά ανοίξει το χειμώνα από την ίδια ρίζα.
Ποιος από σας δεν έχει δει την άνοιξη στα παρτέρια των δρόμων, στο πάρκο, στα χωράφια στο χωριό του ή στους πετρόχτιστους τοίχους φυτρωμένο ένα πράσινο φυτό με κίτρινο λουλούδι; Ποιος δεν φύσηξε τα μικρά ελικωτά φουντάκια του για να πετάξουν στον άνεμο; Και ποιος δεν έχει απολαύσει στο τραπέζι του βραστά αγριοράδικα;
Πικραλίδα ή Βαμβακιά ή Ταραξάκο είναι το άγριο Ραδίκι του βουνού, μια υπέρ τροφή για τον οργανισμό μας, το καλλίτερο διουρητικό, ωφέλιμο για διαβήτη, χοληστερίνη, δυσκοιλιότητα, δυσπεψία και για την αποτοξίνωση.
Ταραξάκο, είναι Ελληνική λέξη, δηλαδή αυτό που θεραπεύει τις ταραχές, τις διαταραχές και τους πόνους του οργανισμού. Είναι από τα πιο διαδεδομένα βότανα της Ελλάδας, με πολύπλευρη δράση, βοηθά στο μεταβολισμό των σακχάρων και των λιπών. Οι πρωτόγονοι λαοί πίστευαν ότι η πικράδα έδινε δύναμη και ότι μπορούσαν να θεραπευθούν από μία ασθένεια πίνοντας το πικρό ποτό του
Είναι φυτό που ανοίγει το χειμώνα τα φύλα του στο παλιό του ρίζωμα ή στο νέο από τον μεταφερόμενο από τον αέρα σπόρο, αρχίζουμε να το βλέπουμε από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη που ανθίζει. Τα κίτρινα άνθη του ανοίγουν το πρωί και κλείνουν το βράδυ.
Σε όλο το βόρειο ημισφαίριο υπάρχουν παρά πολλές ποικιλίες αλλά όλες έχουν τις ίδιες ιδιότητες, ενώ στην Ελλάδα έχουμε περίπου 7 ποικιλίες.
Συλλέγεται όταν είναι πράσινο, είναι εξαιρετικής ποιότητας φυτό και με πολύ αξιόλογες φαρμακευτικές ιδιότητες, γνωστές από την αρχαιότητα. Εκτός από βραστό, τρώγετε και ωμό σε σαλάτα μαζί με πέταλα των λουλουδιών του.
Στην βοτανοθεραπευτική χρησιμοποιούνται οι ρίζες αποξηραμένες, μόνες τους ή μαζί με το φυτό, τις χρησιμοποιούν και σαν υποκατάστατο του καφέ μετά από ξήρανση. Επίσης είναι ένα εξαιρετικό διουρητικό πολύ καλό τονωτικό, χωνευτικό και αποτοξινωτικό.
Στην Ελληνική, Ρωμαϊκή, Κινέζικη Αραβική ιατρική ήταν πολύ γνωστό ενώ είχε ευρεία χρήση είχε και στο μεσαίωνα.
Το Αγριοράδικο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, C, D σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο. Το φυτό και η ρίζα του περιέχουν ένα λευκό γαλακτώδη χυμό (Latex) την πικρή ουσία, τη λακτουπικρίνη, καθώς και τανίνες, ινουλίνη, καουτσούκ, τριτερπένια, κουμαρίνες, καροτενοειδή και άλλα.
Σας δίνουμε συνταγή να φτιάξετε εκχυλίσματα με Αγριοράδικο:
Το φυλάτε και αποξηραμένο σε βάζο για όλο το χρόνο, όμως μπορείτε να, ετοιμάσετε έγχυμα με 1-2 κουταλάκια φρέσκο φυτό σε 1 φλιτζάνι νερό, 20 λεπτά πριν το γεύμα. Πίνετε 1-2 φλιτζάνια την ημέρα και για 1-2 μήνες, κάνοντας ένα διάλειμμα 2 εβδομάδων και συνεχίζετε με πιο χαλαρό ρυθμό.
Φτιάξτε μια υπέροχη φρέσκια σαλάτα με:
½ μαρούλι χοντροκομμένο
¼ φλιτζανιού ρόκα
¼ κούπας φύλλα πικραλίδας και άνθη αν υπάρχουν
¼ φλιτζάνι όπως το βάλσαμο άνηθο και λεμόνι
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ξίδι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε όλα τα χόρτα και τα μυρωδικά με το ελαιόλαδο. Περιχύνουμε το ξίδι από κρασί ρύζι πάνω από τα χόρτα και τα σερβίρετε με αλάτι και πιπέρι.
Καλή σας υγεία!