Τι ρόλο παίζουν τα φυτο-λάδια και τα αιθέρια έλαια στην ζωή μας

Κοπανισμένα φυτά  και βότανα μέσα σε λιπαρές ζωικές ουσίες ήταν τα πρώτα θεραπευτικά σκευάσματα  που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος πάνω σε πληγές ή στο δέρμα για να θεραπεύσει διάφορες παθήσεις από την ημέρα της δημιουργίας της γης έως και σήμερα.

alimperti maria katsani
Γράφει η Δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Η χρήση των αιθέριων ελαίων στο σώμα σαν πρώτες αποστάξεις αναφέρονται  από την Ινδία και την Περσία γύρω στο 3000 π.Χ. Στην αρχαία Κίνα, η χρήση των αιθέριων ελαίων συνόδευε τις πρακτικές βελονισμού, ενώ στην αρχαία Αίγυπτο χρησιμοποιούνταν για το βαλσάμωμα των νεκρών και για καλλωπιστικούς λόγους.

Στην αρχαία Ελλάδα, ο Ιπποκράτης ανήγαγε σε φάρμακο για θεραπεία με αντιβιοτικές και άλλες ιδιότητες το έλαιο φυτών και βοτάνων, χρησιμοποιώντας τα  στα λουτρά, στην μάλαξη, ακόμα και σε θυμιάματα για την αντιμετώπιση της πανούκλας που έπληξε την elaiaΑθήνα. Με την ήττα της Ελλάδας από την Ρώμη και τους κατακτητικούς πολέμους, η γνώση πέρασε στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και την Αμερική.

Κατά την Μινωική εποχή τουλάχιστον υπήρχε η γνώση της παρασκευής αρωματισμένων λαδιών, ακόμα και με αιθέρια έλαια, όπως κάρδαμοκρόκοςφλισκούνισχίνος, κορίανδροκύμινομάραθοσησάμισέλινο.

Απλά χρειάζεται η προσθήκη κάποιου φυτού μέσα σε λάδι και μέσα σε χρονικό διάστημα 15 ημερών έως 2 μηνών γίνεται η εξαγωγή αλλά και η φύλαξη των αιθέριων ελαίων του φυτού αυτού από το φυτό στο λάδι.

Πολλά φυτο-λάδια χρησιμοποιούνται στη θεραπευτική με βότανα.

Τρόπος παρασκευής:

elaia 2Βάζεις το βότανο καλά τεμαχισμένο ( όχι λιωμένο για να μην χάσει τους χυμούς του) σε ένα δοχείο και καλύπτεις με λάδι να περισσεύει 3 εκ .

Το αφήνεις 15 μέρες έως και 2 μήνες σε σκοτεινό ντουλάπι και είναι έτοιμο για κάθε χρήση, από να αρωματίσεις το φαγητό, τη σαλάτα ακόμα και το δωμάτιο βάζοντάς το σε καντήλι και το καλύτερο ένα μασάζ σε σημεία του σώματος με μυϊκούς πόνους ή  με μια επάλειψη και θα δεις την διαφορά.

Το λάδι με θυμάρι είναι πρώτης τάξης φάρμακο για το λαιμό και το βήχα, το πίνεις με το κουταλάκι ή κάνεις επάλειψη ακόμα και αναπνοές με ατμό.

Το λάδι με άνθη από βάλσαμο χρησιμοποιείται για εντριβές σε ρευματισμούς, μυαλγίες, νευρόπονους κλπ.

Μπορείτε να απολαύστε ένα Μυοχαλαρωτικό Μασάζ  απαλό, ποιοτικό με ιδιαίτερα αρώματα που θα σας κάνουν να νιώθετε υπέροχα σε κάποιο εξειδικευμένο κέντρο μασάζ, ακόμα  ρωτήστε τον φυσιοθεραπευτή σας που ξέρει καλύτερα πως τα οργανικά έλαια μόνο κάνουν για ηρεμία, ενέργεια, χαλάρωση και σε κάθε περίπτωση γνωρίζει ποιο έλαιο ταιριάζει.

Ανεβάστε την διάθεση σας, ξυπνήστε  τις αισθήσεις σας με σπάνια, αρώματα, βότανα, θυμιάματα, έλαια από αμυγδαλέλαιο, κανέλα, σανδαλόξυλο, λεβάντα, λεμόνι, περγαμόντο, πορτοκάλι.Υπάρχουν αποστάγματα και αιθέρια έλαια εξαιρετικής ποιότητας στα καλά φαρμακεία, σε αυτή την περίπτωση ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας και καλή σας απόλαυση.

Προηγούμενο άρθροΟι περισσότερες εφαρμογές υγείας για κινητά τηλέφωνα προδίδουν ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία των χρηστών σε τρίτους, προειδοποιούν Έλληνες ερευνητές
Επόμενο άρθροΣυνταγή: Ταραμοκεφτέδες – Μια υπέροχη και ξεχωριστή γεύση!