Το τζατζίκι είναι μια ακόμα υπερτροφή της ελληνικής κουζίνας. Η απόλυτη σαλάτα άλειμμα του καλοκαιριού και όχι μόνον.
Το γιαούρτι όσο πιο καλής ποιότητας είναι τόσο πιο νόστιμο γίνεται το τζατζίκι. Τα αγγούρια είναι υψηλής διατροφικής αξίας, όπως και το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το ξύδι.
Γίνεται πολύ εύκολα και με φρυγανισμένο ψωμάκι είναι ιδανικός μεζές και για το ούζο.
Τζατζίκι
Από τη Χρυσούλας Παπαλέξη, Ξενοδοχείο Γανυμήδης Γαλαξίδι
Yλικά
500 γρ. γιαούρτι σακούλας καλής ποιότητας
2 μεγάλα αγγούρια
4 σκελίδες σκόρδο
ξύδι δυνατό από λευκό κρασί
ελαιόλαδο εκλεκτό
αλάτι θαλασσινό
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Tρόπος Παρασκευής
Πλένουμε καλά τα αγγούρια που έχουμε βάλει στο ψυγείο για να δροσίσουν και τα ξεφλουδίζουμε.
Με τον τρίφτη στη χοντρή πλευρά τα τρίβουμε και τα αφήνουμε μέσα στο σουρωτήρι, να στραγγίξουν καλά. Αν θέλουμε πιέζουμε και με τα δάχτυλά μας να φύγουν τα πολλά υγρά.
Καθαρίζουμε το σκόρδο και το χτυπάμε στο μπλέντερ ή στο γουδί για να λιώσει.
Βάζουμε το γιαούρτι σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το αγγούρι, το σκόρδο, το αλάτι και αφού τα ανακατέψουμε ρίχνουμε σιγά-σιγά το ξύδι.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε συνεχώς από τα δεξιά προς τα αριστερά.
Δοκιμάζουμε και ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, προσθέτουμε περισσότερο ελαιόλαδο ή ξύδι ή ακόμα και αλάτι ανακατεύοντας συνεχώς.
Βάζουμε το τζατζίκι σε αεροστεγές μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο να δροσίσει για 2-3 ώρες.
Σερβίρουμε ρίχνοντας στην επιφάνεια ελαιόλαδο, τριμμένο πιπέρι και διακοσμούμε με ελιές Άμφισσας.
Μικρά Μυστικά
Αν δεν έχουμε στραγγιστό γιαούρτι, χρησιμοποιούμε πλήρες γιαούρτι και το βάζουμε σε ένα τουλπάνι για 2 ώρες, πριν το χρησιμοποιήσουμε.