Το τζατζίκι είναι μια γεύση εμβληματική της ελληνικής κουζίνας. Εμείς προσθέτουμε και άλλα συστατικά που προσφέρουν αρμονία μοναδική και είναι ακόμα πιο νόστιμο. Το μυστικό της επιτυχίας είναι να επιλέξουμε ένα καλό γιαούρτι στραγγιστό.
Αν θέλουμε να μειώσουμε την ένταση του σκόρδου τότε αφαιρούμε την πράσινη φύτρα, που βρίσκεται σε κάθε σκελίδα.
Τζατζίκι με καρότο
Από την Ταβέρνα Κάκιας, Χασιά Πάρνηθα
Υλικά για 8 άτομα
500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, εξαιρετικής ποιότητος
2 μεγάλα αγγούρια, με την πράσινη φλούδα τους
1 καρότο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο
Ξύδι δυνατό από λευκό κρασί
Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος Παρασκευής
Πλένουμε καλά τα αγγούρια, που έχουμε βάλει στο ψυγείο για να δροσιστούν.
Με τον τρίφτη στη χοντρή πλευρά τα τρίβουμε και τα αφήνουμε μέσα στο σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά. Αν θέλουμε πιέζουμε και με τα δάχτυλα να φύγουν τα πολλά υγρά.
Καθαρίζουμε το σκόρδο και το χτυπάμε στο μπλέντερ ή στο γουδί για να λιώσει.
Ξύνουμε με μαχαίρι ελαφρά το καρότο στην επιφάνειά του και το τρίβουμε.
Βάζουμε το γιαούρτι σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το αγγούρι, το καρότο, το σκόρδο, το κρεμμυδάκι, το αλάτι και αφού ανακατέψουμε ρίχνουμε σιγά σιγά το ξύδι και μετά το ελαιόλαδο ανακατεύοντας συνεχώς από τα δεξιά προς τα αριστερά κυκλικά.
Δοκιμάζουμε και ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, προσθέτουμε περισσότερο ελαιόλαδο ή ξύδι ή ακόμα και αλάτι ανακατεύοντας συνεχώς.
Σκεπάζουμε με διαφάνεια καλά το τζατζίκι και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 – 3 ώρες.
Αμέσως μετά το σερβίρουμε ρίχνοντας φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο.
Διακοσμούμε με ελιά μαύρη ή πράσινη, μια φέτα αγγουριού ή κάπαρη.
Μικρά μυστικά
Αν δεν έχουμε στραγγιστό γιαούρτι χρησιμοποιούμε πλήρες γιαούρτι και το βάζουμε σε ένα τουλπάνι για 2 ώρες και το χρησιμοποιούμε.