

Η Βάσω μας δίνει μια πανεύκολη συνταγή για να φτιάξουμε ένα νόστιμο ροδοψημένο σπιτικό ψωμί και να μοσχοβολήσει το σπίτι. Μια θαλπωρή με απλά, ταπεινά υλικά που όλοι αποζητάμε. Το σίγουρο είναι ότι η οικογένειά σας θα το εκτιμήσει πολύ.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φέτα ή άλλα τυριά όπως κεφαλογραβιέρα, κασέρι, γραβιέρα ταλαγάνι, χαλούμι κομμένα σε κύβους.
Επιλέγουμε τα αλλαντικά που αγαπάμε γαλοπούλα, ζαμπόν, σαλάμι αέρος ή μπύρας ή ακόμα και λουκανικάκια κομμένα σε φέτες.
Μπορούμε να διανθίσουμε τη γεύση του τυρόψωμου προσθέτοντας ρίγανη ή θυμάρι ή δεντρολίβανο. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και διάφορα μπαχαρικά όπως πιπέρια, μοσχοκάρυδο, κουρκουμά.
Η επιλογή δική σας.
Τυρόψωμο με αλλαντικά και καρύδια
Από τη Βάσω Γιαννοπούλου, γιατρό και περίφημη μαγείρισσα
Υλικά για 4 άτομα
350 αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
230 ml σόδα αναψυκτικό
Μισό κ.γ. αλάτι
Μισό φλιτζάνι τσαγιού φέτα, θρυμματισμένη
Λίγο ελαιόλαδο για το ταψί
1 κούπα με κομματάκια τυριών επιλογής μας
1 κουπα αλλαντικά επιλογής μας
Προαιρετικά προσθέτουμε
Μισό φλιτζάνι τσαγιού καρυδόψιχα
Τρόπος παρασκευής
Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τη σόδα και ζυμώνουμε πολύ καλά.
Προσθέτουμε το αλάτι ανακατεύουμε και τέλος ρίχνουμε το τυρί, τα αλλαντικά και την καρυδόψιχα, αν θέλουμε.
Ζυμώνουμε και πλάθουμε μια μπάλα που θα πρέπει να κολλάει ελαφρά στα χέρια μας, χωρίς να είναι χυλός.
Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
Λαδώνουμε ένα μικρό πυρέξ και βάζουμε τη ζύμη στρώνοντας την επιφάνεια με ένα κουτάλι.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200ο C για 45 λεπτά.
Το ψήσιμο πρέπει να το ρυθμίσουμε να ξεκινήσει από την κάτω επιφάνεια του φούρνου που θα παραμείνει για 15 λεπτά και θα τελειώσουμε ανάβοντας το επάνω επίπεδο και το κάτω μαζί.
Βγάζουμε το ψωμί και μοσχοβολά το σπίτι.
Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε φέτες.



















