Τυρόψωμο από το Προκόπι – Ένα ψωμάκι νόστιμο πολύ

Τυρόψωμο από το Προκόπι

Στην Εύβοια εθιμικά φτιάχνουν σε κάθε περιοχή τυρόψωμα, που είναι ιδιαίτερα γευστικά.

Νέο Προκόπι φυσικές ομορφιές
Νέο Προκόπι – Φυσικές ομορφιές
Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Εμείς βρήκαμε την αυθεντική συνταγή από το ξακουστό φούρνο στο Ν.Προκόπι, έξω από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, του θαυματουργού. Η φύση υπέροχή σε χρώματα φθινοπωρινά έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε πικ νικ στο πλατανόδασος λίγο έξω από το Ν. Προκόπι, δίπλα στο ποτάμι. Αυτοσχέδιο πικ νικ με αυτά τα απίθανα σουβλάκια, τυρόψωμο, σαλάτες και άλλες λιχουδιές.

΄Ηταν υπέροχα και μετά για καφέ και γλυκό στη Χαλκίδα. Τόσο κοντά στην Αθήνα και τόσο όμορφα. Άξιζε

Σουβλάκι στο Νέο Προκόπι
Νέο Προκόπι με τα πεντανόστιμα σουβλάκια

Ζητήσαμε και την συνταγή για εσάς … έτσι για να απολαύσουμε το τυρόψωμο και στο σπίτι.

Ευχαριστούμε.

Τυρόψωμο από το Προκόπι 2

Τυρόψωμο Εύβοιας

Υλικά

450 γρ. αλεύρι για ψωμί, κοσκινισμένο

Μισή κ.σ. μαγιά σε σκόνη

1 1/4 φλιτζανιού χλιαρό νερό

1 κ.γ. ζάχαρη

Μισό κ.γ. αλάτι

2 κ.σ ελαιόλαδο

250 γρ. τυρί φέτα, σπασμένη με πιρούνι

2 κουταλιές παρμεζάνα η κεφαλοτύρι τριμμένο

1 αυγό

Τυρόψωμο από το Προκόπι

Τρόπος παρασκευής

Σε μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός.

Σκεπάζουμε το μείγμα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά να φουσκώσει και αμέσως μετά κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκάνη και κάνουμε μία λακκούβα στο κέντρο.

Εκεί ρίχνουμε το αυγό, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το υπόλοιπο νερό και το μείγμα με τη μάγια.

Αρχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία ζύμη απαλή και εύπλαστη, που ξεκολλά από τα χέρια μας.  Αν τύχει και η ζύμη δεν ξεκολλά προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα.

Σκεπάζουμε τη ζύμη και τη βάζουμε σε ζεστό μέρος του σπιτιού για 2 ώρες περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Ξαναζυμώνουμε και ρίχνουμε το τριμμένο κεφαλοτύρι.

Πλάθουμε σε μικρά ή μεγαλύτερα καρβελάκια.

Τα ανοίγουμε στη μέση και βάζουμε το τυρί φέτα και ξανακλείνουμε τα καρβελάκια. Τα βάζουμε σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψί και τα πιέζουμε λίγο με το χέρι μας. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν 1 ώρα ακόμα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.

Αφήνουμε να κρυώσουν και τα τυροψωμάκια είναι έτοιμο.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2023
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τετάρτης 13 Δεκεμβρίου 2023