Στην Εύβοια εθιμικά φτιάχνουν σε κάθε περιοχή τυρόψωμα, που είναι ιδιαίτερα γευστικά.
Εμείς βρήκαμε την αυθεντική συνταγή από το ξακουστό φούρνο στο Ν.Προκόπι, έξω από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, του θαυματουργού. Η φύση υπέροχή σε χρώματα φθινοπωρινά έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε πικ νικ στο πλατανόδασος λίγο έξω από το Ν. Προκόπι, δίπλα στο ποτάμι. Αυτοσχέδιο πικ νικ με αυτά τα απίθανα σουβλάκια, τυρόψωμο, σαλάτες και άλλες λιχουδιές.
΄Ηταν υπέροχα και μετά για καφέ και γλυκό στη Χαλκίδα. Τόσο κοντά στην Αθήνα και τόσο όμορφα. Άξιζε
Ζητήσαμε και την συνταγή για εσάς … έτσι για να απολαύσουμε το τυρόψωμο και στο σπίτι.
Ευχαριστούμε.
Τυρόψωμο Εύβοιας
Υλικά
450 γρ. αλεύρι για ψωμί, κοσκινισμένο
Μισή κ.σ. μαγιά σε σκόνη
1 1/4 φλιτζανιού χλιαρό νερό
1 κ.γ. ζάχαρη
Μισό κ.γ. αλάτι
2 κ.σ ελαιόλαδο
250 γρ. τυρί φέτα, σπασμένη με πιρούνι
2 κουταλιές παρμεζάνα η κεφαλοτύρι τριμμένο
1 αυγό
Τρόπος παρασκευής
Σε μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός.
Σκεπάζουμε το μείγμα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά να φουσκώσει και αμέσως μετά κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκάνη και κάνουμε μία λακκούβα στο κέντρο.
Εκεί ρίχνουμε το αυγό, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το υπόλοιπο νερό και το μείγμα με τη μάγια.
Αρχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία ζύμη απαλή και εύπλαστη, που ξεκολλά από τα χέρια μας. Αν τύχει και η ζύμη δεν ξεκολλά προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και τη βάζουμε σε ζεστό μέρος του σπιτιού για 2 ώρες περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Ξαναζυμώνουμε και ρίχνουμε το τριμμένο κεφαλοτύρι.
Πλάθουμε σε μικρά ή μεγαλύτερα καρβελάκια.
Τα ανοίγουμε στη μέση και βάζουμε το τυρί φέτα και ξανακλείνουμε τα καρβελάκια. Τα βάζουμε σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψί και τα πιέζουμε λίγο με το χέρι μας. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν 1 ώρα ακόμα.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.
Αφήνουμε να κρυώσουν και τα τυροψωμάκια είναι έτοιμο.