Τυροπιτάρι Καρύστου – Νόστιμο, με γεύση ρουστίκ που γίνεται στο λεπτό

Νόστιμο, με γεύση ρουστίκ που γίνεται στο λεπτό. Το μυστικό που κάνει το τυροπιτάρι Καρύστου, ονομαστό είναι ότι βάζουν  τουλουμοτύρι από γάλα εκλεκτό.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού
΄Οπου και αν πας στην Εύβοια, θα δοκιμάσεις τυροπιτάρι παραγεμιστό με ότι βάλει ο νους σου. Το γνήσιο τυροπιτάρι όμως το δοκίμασα στην εξοχική ταβέρνα «Ξυπόλητος», στο Πόθι Καρύστου και ζήτησα από τον Δημήτρη την συνταγή.
Την έφτιαξα στο σπίτι όπως κάθε φορά, όταν θέλω να δοκιμάσω τις συνταγές, όμως πρόσθεσα δυόσμο που δίνει άρωμα ξεχωριστό. Κάποια φίλη έβαλε και λίγο μοσχοκάρυδο, χρησιμοποίησε μαλακή φέτα και για έξτρα άρωμα πρόσθεσε 2 φυλλαράκια ψιλοκομμένα φασκόμηλο για δύο τυροπιτάρια.
Η δική της δημιουργία ήταν η καλύτερη.
Εμείς σας δίνουμε την συνταγή εσείς βάζετε την δική σας πινελιά…

Τυροπιτάρι-Καρύστου-1111Τυροπιτάρι Καρύστου

Από Δημήτρη Ξυπόλητο της ταβέρνας «Ξυπόλητος», Πόθι Καρύστου

Υλικά

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φακελλάκι μαγιά ή λίγο προζύμι

Λίγο χλιαρό νερό

250 γρ. τουλουμοτύρι ή μυζήθρα φρέσκη ή μαλακή φέτα

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τυροπιτάρι-Καρύστου-1Τρόπος Παρασκευής

Σε μια μπασίνα κοσκινίζουμε το αλεύρι μας και ανοίγουμε ένα λάκκο στη μέση.

Διαλύουμε σε λίγο χλιαρό νερό την μαγιά ανακατεύοντας γρήγορα με ένα πιρούνι.

Ρίχνουμε την διαλυμένη μαγιά στο λάκκο που έχει δημιουργηθεί.

Τυροπιτάρι-Καρύστου-11Ζυμώνουμε δυνατά και ανασηκώνουμε την ζύμη να πάρει αέρα.

Η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη ούτε σφιχτή ούτε και ρέουσα.

Με τον μπλάστη ανοίγουμε ένα χονδρό φύλλο πάχους περίπου 1εκ. δίνοντας  σχήμα στρογγυλό.

Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί.

Πάνω στο στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 25-30 εκ. ρίχνουμε στο μισό τα τυριά τριμμένα με το χέρι και κλείνουμε με το άλλο μισό πατώντας την άκρη με ένα πιρούνι που το βρέχουμε με νερό για να μην κολλήσει.

Βάζουμε το τυροπιτάρι στο τηγάνι και αφήνουμε να τηγανιστεί για 3 λεπτά από την κάθε πλευρά. Μόλις πάρει το χρυσαφί χρώμα το γυρίζουμε προσεκτικά, για να μην ανοίξει και χυθεί το τυρί, από την άλλη μεριά.

Το αφήνουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε κόβοντάς σε κομμάτια.

Ετοιμάζουμε με τον ίδιο τρόπο όσα τηγανόψωμα θέλουμε.

Το λουκάνικο Καρύστου του πάει τρέλα και μια δροσερή ντοματοσαλάτα από μποστάνι  «απογειώνει» το πιάτο

Μικρά μυστικά

Μπορούμε να βάλουμε στο τυροπιτάρι ότι τυρί θέλουμε ή και ψιλοκομμένη πιπερίτσα.

Ο φρέσκος δυόσμος δένει αρμονικά…