Μια τυρόπιτα αέρινη, που κερδίζει τις εντυπώσεις.
Νόστιμη πλούσια γεύση που δοκιμάσαμε στο πρωινό του όμορφου νεοκλασικού ξενοδοχείου Εσπέρια, στην καρδιά του Αγρινίου.
Το ξενοδοχείο φημίζεται για το πρωινό του αλλά και το εστιατόριό του με γεύσεις παραδοσιακής και δημιουργικής κουζίνας με εξαιρετικές πρώτες ύλες.
Η διακόσμηση του ξενοδοχείου φτιαγμένη με μεράκι και είναι πολύ νοσταλγική και ξεχωριστή.
Αξίζει…
Τυρόπιτα σαν σουφλέ
Από το ξενοδοχείο Εσπέρια, Αγρίνιο
Υλικά για ένα πυρίμαχο ταψί
200 γρ. φέτα, σπασμένη με πιρούνι
200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη ή μισό μισό με κασέρι
200 γρ. τυρί emmental
100 ml ελαιόλαδο εκλεκτό
700 ml φρέσκο γάλα πλήρες
5 μεγάλα αυγά
350 γρ. φύλλο κρούστας
Τρόπος παρασκευής
Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα τυριά και τα ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Στρώνουμε στο ταψί το ένα φύλλο διπλωμένο στα δύο και το αλείφουμε με ένα πινέλο με ελαιόλαδο.
Στη συνέχεια στρώνουμε και άλλο ένα φύλλο, που λαδώνουμε και πάλι.
Ρίχνουμε τη μισή γέμιση και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.
Στρώνουμε στην επιφάνεια 2 ακόμα φύλλα.
Ρίχνουμε και την υπόλοιπη γέμιση και στρώνουμε την επιφάνεια.
Καλύπτουμε με δύο φύλλα ακόμη.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά με το φρέσκο γάλα και τα χτυπάμε καλά με το ραβδομπλέντερ.
Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από την τυρόπιτα ώστε να βραχεί η επιφάνεια ομοιόμορφα.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 250οC, σε πάνω και κάτω αντιστάσεις για τα πρώτα 5 λεπτά και μετά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 190οC.
Ψήνουμε για 55 λεπτά ακόμα, χωρίς να ανοίξουμε καθόλου το φούρνο γιατί το σουφλέ «θα πέσει» και δεν θα είναι αέρινο.
Βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί για λίγο και σερβίρουμε, κόβοντας σε κομμάτια.
Μικρά μυστικά
Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε μικρά κομμάτια ζαμπόν γαλοπούλα ή ζαμπόν ή ακόμα και κομμάτια μπέικον.