Τσουρεκάκια νηστίσιμα – Ότι πιο νόστιμο για τη νηστεία

Τσουρεκάκια νηστίσιμα

Πριν από λίγες ημέρες κάναμε ρεπορτάζ για το site emvolos.gr, στο πλαίσιο της γνωριμίας και της ανάδειξης γνωστών επαγγελματιών – παραγωγών της ευρύτερης περιοχής της Αλεξάνδρειας.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Έτσι γνώρισα τον Γιώργο Γκλαβίνα και πραγματικά τον εκτίμησα για την επιμονή του στην ποιότητα της πρώτης ύλης, τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό του και τους νεωτερισμούς του. Τα άλευρά του είναι εκλεκτά από όλη την Ελλάδα και οι συνταγές μοναδικές.

Τα ψωμιά επίλεκτα ειδικά αυτό με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, το καλύτερο που έχω δοκιμάσει εκτός Γαλλίας.

Το κουλούρι απίθανο και οι πίτες του ζηλευτές. Η μπουγάτσα απίθανη όπως και τα γλυκά του αλλά με αυτά θα ασχοληθούμε άλλη φορά.

Ο αρτοποιός Γιώργος Γκλαβίνας επί το έργον…

Δοκίμασα τα νηστίσιμα τσουρεκάκια του και μου άρεσαν οπότε ζήτησα από το Γιώργο την συνταγή, που ευχαρίστως μου την έδωσε για εσάς.

Τώρα αν δεν έχετε χρόνο μπορείτε να την προμηθευτείτε από τα αρτοζαχαροπλαστεία Γκλαβίνα στην Αλεξάνδρεια και το Παλαιοχώρι.

 Τσουρεκάκια νηστίσιμα

Από τον Γιώργο Γκλαβίνα, γνωστό αρτοποιό, Αλεξάνδρεια

Υλικά

1100 γρ. αλεύρι super, κοσκινισμένο

500 ml πορτοκαλάδα με ανθρακικό

350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

120 γρ. μαγιά νωπή

120 γρ. μαργαρίνη

1 πρέζα αλάτι

Από αρωματικά μαχλέπι, κακουλέ ή μαστίχα αν θέλουμε

Για το φινίρισμα

Σουσάμι

Τρόπος Παρασκευής

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.

Σε άλλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, την πορτοκαλάδα και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Ρίχνουμε το μείγμα της πορτοκαλάδας και της ζάχαρης στο μείγμα αλεύρου και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια ζύμη.

Την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος «να ξεκουραστεί» για 20 λεπτά.

Λιώνουμε τη μαργαρίνη και την ρίχνουμε στη ζύμη.

Ζυμώνουμε δυνατά για 8 λεπτά και προς το τέλος βάζουμε τα αρωματικά.

Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και πλάθουμε τα τσουρεκάκια και δίνουμε το σχήμα που θέλουμε.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λευκό σουσάμι ή και μαυροκούκι

Σε ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε σε απόσταση τα τσουρεκάκια.

Τα αφήνουμε 10 λεπτά ακόμα και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160οC για 25 λεπτά.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 35 λεπτά πριν τα σερβίρουμε.