Καλαμαράκια με πένες καλογερικά – Από τη Μονή Θεοτόκου Καλλίπετρας, Βέροια

Οι καλοκαιρινές νηστίσιμες ημέρες είναι οι πιο νόστιμες γιατί τα λαχανικά και τα φρούτα είναι στα καλύτερά τους όπως και οι ψαρομεζέδες.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Τα θαλασσινά επιτρέπονται όπως και το καλαμάρι, το χταπόδι και οι γαρίδες… οι τελευταίες αποτελούν παρέκκλιση…

Από μικρή συνήθιζα αυτές τις ημέρες των παρακλήσεων της Παναγιάς, λίγο πριν το Δεκαπενταύγουστο να επισκέπτομαι κοντινά μοναστήρια. Σε κάποιους από τους μοναχούς έχω γνωριμία που κρατάει από τον παππού μου.

Τα μοναστήρια βρίσκονται στα ωραιότερα μέρη συνήθως, έτσι κοντά στη Βέροια, στην Κοιλάδα του Αλιάκμονα που είναι πανέμορφη επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου Καλλίπετρας. Ευλαβικά προσκυνήσαμε την θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς και συναντήσαμε τον χαρισματικό Γέροντα Παλαμά που οι λόγοι του ήταν βάλσαμο για την ψυχή μας.

Καμπάνες Ιεράς Μονής Υπεραγίας Θεοτόκου Καλλίπετρας, Βέροια

Η μονή είναι ιστορική καταστράφηκε το 1822, αλλά και κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα το 1907, επειδή βοηθούσαν τους Έλληνες και οι μοναχοί της εκτελέστηκαν.

Ο Αλιάκμονας ρέει γαλήνια, τα πουλιά κελαηδούν και τα χρώματα χαρίζουν αρμονία ζηλευτή. Ένας τόπος παραδεισένιος.

Ο Γέροντας Παλαμάς μας φιλοξένησε με τον καλύτερο τρόπο και μας προσκάλεσε να μοιραστούμε το φαγητό που είχε ετοιμάσει… καλαμαράκια νηστίσιμα, σαλάτα από το μικρό μποστάνι του και ψωμάκι που είχε ζυμώσει πριν δύο ημέρες.

Ευχαρίστως ο πατέρας μοιράζεται την συνταγή μαζί μας.

Καλαμαράκια με πένες καλογερικά

Από τον Ηγούμενο Πατέρα Παλαμά της Μονής Υπεραγίας Θεοτόκου Καλλίπετρας, Βέροια

 Υλικά

500γρ. καλαμάρια κατεψυγμένα ή κονσέρβας σε ροδέλες

250γρ. πένες

Ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

 2 ντομάτες μεγάλες, τριμμένες στον τρίφτη

1 κ.γ.  πελτέ ντομάτας

8 ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένες σε φέτες

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αλάτι θαλασσινό

Τρόπος Παρασκευής

Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τις πένες  al dente, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Τις σουρώνουμε και τις κρατάμε στο πλάι, καλυμμένες με διαφάνεια.

Διαλύουμε τον πελτέ σε λίγο νερό.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο, μέχρι να γυαλίσουν.

Ο Ηγούμενος Πατέρας Παλαμάς της Μονής Υπεραγίας Θεοτόκου Καλλίπετρας, Βέροια

Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

«Σβήνουμε»  με  κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

 Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα μέχρι να μελώσει.

Προσθέτουμε τις ελιές 1 λεπτό πριν κατεβάσουμε από τη φωτιά.

Παράλληλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το καλαμάρι για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε τα καλαμαράκια στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και αμέσως μετά ρίχνουμε τις πένες.

Ανακινούμε για να πάει η σάλτσα παντού.

Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένα πιπέρια και σερβίρουμε.