Νοστιμιά που «γράφει»… γεύση ταυτόσημη με την κουζίνα της Σκύρου. Το νησί που συναρπάζει, αφού κρατά καλά κρυμμένα τα μυστικά του .
Η Χώρα αμφιθεατρικά χτισμένη με σπιτάκια κύβους, σκάλες και ελικοειδή καλντερίμια, στεφανώνεται από το κάστρο και το μοναστήρι του Αι Γιώργη, που έχτισε ο αυτοκράτορας Νικηφόρος Φωκάς τον 10ο αιώνα. Στην βόρεια εύφορη μεριά του νησιού αξίζει μια σπουδή γαστρονομική. Στο αγρόκτημα Νεφέλη, στο Καλογερικό θα δείτε και θα δοκιμάσετε σπάνιες ντόπιες ποικιλίες λαχανικών, φάβα, ντοματάκια, βλαχοπίπερο που είναι το ντόπιο κόκκινο πιπέρι, μικρά σκορδα, πεπόνια κασίδικα και λεμονιές και βέβαια τα αλογάκια που είναι ράτσας ευγενικής και προστατευόμενης.
Στο ξενοδοχείο Νεφέλη στην Χώρα, απόλαυσα υπέροχο πρωινό αλλά και το βραδυνό μας. Όλα τα υλικά φερμένα από το δικό τους αγρόκτημα και η κυρία Ευγενικού «ζωγραφίζει» στην κουζίνα της …
Πολύ το ευχαριστήθηκα και σίγουρα με την πρώτη ευκαιρία θα βρεθώ το πανέμορφο νησί και ελπίζω η αγαπημένη μου φίλη ΄Αννα Κουτσούπη, υπεύθυνη τουριστικής ανάπτυξης του νησιού να με ξεναγήσει στο υπόλοιπο του νησιού.
Τραχανοτεροπτάρια ή Τραχανοπιτάκια
Από την Ευγενικού Ευγενικού, του ξενοδοχείου Νεφέλη στην Χώρα Σκύρου
Υλικά
Για την γέμιση:
¼ του κιλού ρύζι
200 γρ. τραχανάς γλυκός
1 φλιτζάνι του τσαγιού μυζήθρα τριμμένη
½ κιλό βούτυρο
2 αυγά
1 κ.γ. κανέλα
1 κ. γ. ζάχαρη
Για το φινίρισμα
Μέλι
Κανέλα
Για το φύλλο
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. αλάτι
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
2 κ. σ. ξύδι
400 ml νερό (ίσως λίγο παραπάνω να γίνει μια σφιχτή ζύμη)
Για το τηγάνισμα
Ελαιόλαδο
Τρόπος παρασκευής
Ρίχνουμε τον τραχανά σε μια κατσαρόλα με χλιαρό νερό και τον αφήνουμε για 2 ώρες. Έπειτα τον βάζουμε να βράσει σε κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά.
Μόλις πάρει βράση προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά συνέχεια για να μην κολλήσει.
Το αφήνουμε περίπου 10λεπτά και μόλις δούμε ότι το ρύζι μαλακώνει ρίχνουμε τη μυζήθρα. Χτυπάμε τα αυγά και τα αφήνουμε.
Μόλις σιγά-σιγά πήζει το μίγμα μας ρίχνουμε το βούτυρο και τα αυγά . Ανακατεύουμε καλά, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε λίγη κανέλλα και λίγη ζάχαρη .
Ετοιμάζουμε το φύλλο.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά και ζυμώνοντας ρίχνουμε το νερό σιγά-σιγά μέχρι να σφίξει η ζύμη. Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε μισή ώρα να «ξεκουραστεί»
Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπάλες σε μέγεθος πορτοκαλιού, σκεπάζουμε με μια πετσέτα για να μην στεγνώσουν και ξεκινάμε να ανοίγουμε ένα-ένα φύλλο.
Το κόβουμε σε φαρδιές λωρίδες ( περίπου όσο 4 δάχτυλα).
Τοποθετούμε γέμιση στην άκρη και το τυλίγουμε 3-4 φορές.
Κόβουμε τις άκρες και τις κολλάμε με ένα πιρούνι.
Τηγανίζουμε σε μπόλικο σπορέλαιο.
Σερβίρουμε και περιχύνουμε με μέλι και κανέλα.
Μικρά μυστικά
Αν βαρεθούμε να ανοίγουμε φύλλο αγοράζουμε έτοιμο φύλλο χωριάτικο.