Ο τραχανόσουπα είναι ταυτόσημη με την βουνίσια κουζίνα της Ελλάδος. Εθιμικά το καλοκαίρι ετοιμάζουν τον τραχανά, με εκλεκτό αλεύρι από το σιτάρι τους, το γάλα και αντίστοιχα σε κάθε περιοχή προσθέτουν τα δικά τους υλικά.
Τον αφήνουν σκεπασμένο με τούλι να στεγνώσει στον καλοκαιρινό ήλιο. Ο τραχανάς είναι το αποξηραμένο μίγμα σπασμένου σιταριού ή αλεύρου με γάλα ή γιαούρτι ή απλά πολτό λαχανικών ή με προσθήκη μπαχαρικών. Στη Λήμνο ο τραχανάς είναι πικάντικος νηστίσιμος με κόκκινες πιπεριές, κρεμμύδι και βασιλικό ή θρούμπη.
Ο τραχανάς τελευταία επανέκαμψε θριαμβευτικά στη γαστρονομική σκηνή. Ο τραχανάς χρησιμοποιείται σαν τραχανώτο με γαρίδες ή μανιτάρια ή ακόμα λαχανικά αντί του ριζότου. Επίσης χρησιμοποιείται στις πίτες όπως σπανακοτυρόπιτες ή ακόμα και σε γαλατένιες συνθέσεις.
Στις σούπες επειδή ο τραχανάς είναι νόστιμος δεν χρειάζεται προσθήκη ζωμού λαχανικών ή κρέατος. Με τυρί ή γιαούρτι, βούτυρο ή ελαιόλαδο και φρυγανισμένο ψωμί είναι ότι καλύτερο…
Και μην ξεχνάτε ότι ο τραχανάς διατηρείται καλύτερα στο ψυγείο σε γυάλινο δοχείο ερμητικά κλειστό.
Στα Σέρβια της Κοζάνης ετοιμάσαμε τραχανόσουπα με φέτα και μπούκοβο, αυγά βουτυράτα και για επιδόρπιο είχαμε ψωμί με μέλι και κρέμα.
Τραχανόσουπα με τυρί φέτα
Από τη Νανά Γκαμπούρα, executive chef στο εστιατόριο «Στην κουζίνα της μαμάς Άννας» Σέρβια Κοζάνης
Υλικά
1 φλιτζάνι τραχανάς ξινός ή γλυκός
4 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι γάλα
200 γρ. φέτα χοντροτριμένη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Μπούκοβο σε σκόνη
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Σε κατσαρόλα σιγοβράζουμε το νερό και προσθέτουμε τον τραχανά και το γάλα.
Ανακατεύουμε με κουτάλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά.
Προσέχουμε πάντα να έχει αρκετό νερό για να μην κολλήσει.
Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, το μπούκοβο, κομμάτια τυρί φέτα.
Ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε σε μπολάκια.
Αν θέλουμε τρίβουμε από πάνω και λίγο πιπέρι.