Τραχανάς δύο γεύσεων με κοτόπουλο – Ένα ταξίδι στο χρόνο

Σταύρος Τσαλαμπούνης
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα

Πάντα θα θυμάμαι τη μάνα μου τη Μικρασιάτισσα που έκανε τραχανά προς το τέλος του καλοκαιριού. Με τον τραχανά μεγάλωσαν γενεές και γενεές Ελλήνων και αποτελούσα ένα σχεδόν καθημερινό πιάτο.

Υπήρχε πάντοτε στο τραπέζι μας με κοτόπουλο ή ακόμη και σκέτος.

Τώρα πλέον τον αγοράζουμε από εργαστήριο ή το σούπερ μάρκετ.

Τραχανάς δύο γεύσεων με κοτόπουλο 1

Τραχανάς δύο γεύσεων με κοτόπουλο

Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη κορυφαίο παραδοσιακό μάγειρα

Υλικά:

Μισό κοτόπουλο

Τραχανάς σταρένιος

Τραχανάς αλευρένιος

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

Κόκκινη γλυκιά πάπρικα

Τραχανάς δύο γεύσεων με κοτόπουλο 2

Εκτέλεση

Βράζουμε το κοτόπουλο

ξαφρίζοντας με λίγο αλάτι. Αν θέλουμε με κρεμμύδι,  καρότο, σέλινο για περισσότερη γεύση.

Στραγγίζουμε και μετράμε το ζωμό για κάθε πιάτο 3 κουταλιές της σούπας τραχανά.

Βράζουμε προσθέτοντας το κοτόπουλο, αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο

Εδώ ετοίμασα και από τα δύο είδη τραχανά στον σταρένιο μπορούμε να προσθέσουμε και μια κουταλιά του γλυκού κόκκινη πάπρικα.

Τραχανάς δύο γεύσεων με κοτόπουλο 3

Σερβίρουμε με φέτα τυράκι.

Μπορούμε να το τρίψουμε και πάνω στο πιάτο μας.

Είναι ό,τι καλύτερο για τις κρύες μέρες και όχι μόνο.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα μας για σήμερα Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024
Επόμενο άρθροΠολιτικό σκηνικό… κινούμενη άμμος – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος