Πάντα θα θυμάμαι τη μάνα μου τη Μικρασιάτισσα που έκανε τραχανά προς το τέλος του καλοκαιριού. Με τον τραχανά μεγάλωσαν γενεές και γενεές Ελλήνων και αποτελούσα ένα σχεδόν καθημερινό πιάτο.
Υπήρχε πάντοτε στο τραπέζι μας με κοτόπουλο ή ακόμη και σκέτος.
Τώρα πλέον τον αγοράζουμε από εργαστήριο ή το σούπερ μάρκετ.
Τραχανάς δύο γεύσεων με κοτόπουλο
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη κορυφαίο παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά:
Μισό κοτόπουλο
Τραχανάς σταρένιος
Τραχανάς αλευρένιος
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Κόκκινη γλυκιά πάπρικα
Εκτέλεση
Βράζουμε το κοτόπουλο
ξαφρίζοντας με λίγο αλάτι. Αν θέλουμε με κρεμμύδι, καρότο, σέλινο για περισσότερη γεύση.
Στραγγίζουμε και μετράμε το ζωμό για κάθε πιάτο 3 κουταλιές της σούπας τραχανά.
Βράζουμε προσθέτοντας το κοτόπουλο, αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο
Εδώ ετοίμασα και από τα δύο είδη τραχανά στον σταρένιο μπορούμε να προσθέσουμε και μια κουταλιά του γλυκού κόκκινη πάπρικα.
Σερβίρουμε με φέτα τυράκι.
Μπορούμε να το τρίψουμε και πάνω στο πιάτο μας.
Είναι ό,τι καλύτερο για τις κρύες μέρες και όχι μόνο.