Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Βέροιας στα πιο σημαντικά ζητήματα του Δημοτικού Συμβουλίου της 4 Απριλίου

Τοποθέτηση προ ημερησίας

κ. Παλουκίδη, εμείς ψηφίσαμε για τον βιολογικό καθαρισμό ΟΧΙ, γιατί για τη Λαϊκή Συσπείρωση το μείζον είναι να περιέλθει η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού στον Δήμο και να μη λειτουργεί με εργολάβους. Αυτό για μας είναι το πρωτεύον, αυτό ήταν και το κριτήριο της ψήφου. Αν δεν το καταλαβαίνετε, λυπάμαι.

Όσον αφορά για τους νεόπτωχους που αναφέρατε, κ. Παλουκίδη, στην ομιλία σας, νεόπτωχους μας έχουν κάνει οι πολιτικές των κομμάτων σας, της ΝΔ σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ πιο πριν, του ΠΑΣΟΚ παλιότερα κ.λπ. Αυτές οι πολιτικές έχουν τσακίσει το λαϊκό εισόδημα και σε αυτές τις πολιτικές βάζετε πλάτη και μάλιστα ο ίδιος ήσασταν πριν από λίγες εβδομάδες που καμαρώνατε κιόλας γιατί αποκτήσατε την ιδιότητα του μέλους της ΝΔ.

κ. Πρόεδρε,

Θέμα 1ο – Ατύχημα στην Πατρίδα

Αρχικά θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήρια της Λαϊκής Συσπείρωσης Βέροιας στις οικογένειες των δύο γυναικών που έχασαν τη ζωή τους τόσο άδικα στο ατύχημα στην Πατρίδα. Επισημαίνουμε πως πέρα από τις όποιες ενδεχόμενες ευθύνες του οδηγού του αυτοκινήτου, αναδεικνύεται με τραγικό δυστυχώς τρόπο η ευθύνη κυβερνήσεων και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη μη σύνδεση του κάθετου άξονα Πατρίδα-Νάουσα-Έδεσσα με την Εγνατία Οδό με αποτέλεσμα μέσα από το χωριό της Πατρίδας να διέρχονται όλα τα επιβατικά Ι.Χ., τα λεωφορεία και τα φορτηγά. Ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες διέρχονται όλα τα φορτηγά που κατευθύνονται στα συσκευαστήρια φρούτων της περιοχής. Με άλλα λόγια η μη ολοκλήρωση του κάθετου άξονα και η σύνδεσή του με την Εγνατία επιβαρύνει πολύ τις κυκλοφοριακές συνθήκες στην περιοχή αυξάνοντας κατά πολύ τον κίνδυνο ατυχημάτων. Δεν είναι το πρώτο ατύχημα που έχει συμβεί στην περιοχή. Στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει και το γήπεδο του χωριού και προτείνουμε να κατασκευαστεί πεζογέφυρα, ώστε να γίνεται η διέλευση του δρόμου χωρίς κίνδυνο από τους κατοίκους. Ταυτόχρονα ανοίγει ένα θέμα με την ασφάλεια και τη βελτίωση των στάσεων, ώστε να προστατεύονται οι δημότες που περιμένουν το λεωφορείο.

Παρόμοια είναι η κυκλοφοριακή κατάσταση και ανάλογους κινδύνους αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι σε διάφορα σημεία και μέσα στην πόλη της Βέροιας ακόμα και σε σημεία που υπάρχουν σχολικές μονάδες, όπως π.χ. στη Λεωφόρο Στρατού, στην Περιφερειακή οδό, κ.ά.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Βέροιας διεκδικεί την άμεση σύνδεση του οδικού άξονα Πατρίδα-Έδεσσα με την Εγνατία Οδό και τη λήψη κάθε μέτρου για να προστατευθούν οι κάτοικοι της Πατρίδας κι ολόκληρου του Δήμου μας για να μη θρηνήσουμε άλλα αθώα θύματα.

Θέμα 2ο – Ο αγώνας των εκπαιδευτικών

Η Λαϊκή Συσπείρωση Βέροιας χαιρετίζει τους εκπαιδευτικούς του Δήμου, του Νομού και της χώρας μας που εδώ και μήνες σηκώνουν έναν μεγάλο αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, για τα μορφωτικά δικαιώματα όλων των μαθητών, ενάντια στην αυταρχική κι αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση. Χαιρετίζω τους συναδέλφους μου που προσήλθαν μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις και κόντρα στις πιέσεις, στον εκφοβισμό και στα εμπόδια που έβαλαν κυβέρνηση, Υπουργείο Παιδείας και οι παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού πήραν αγωνιστικές αποφάσεις για Απεργία-Αποχή από την ατομική αξιολόγηση. Να πούμε στους δημότες που μας παρακολουθούν πως η αξιολόγηση δεν έρχεται να λύσει κανένα πρόβλημα, γιατί αυτοί που κραδαίνουν τον πέλεκυ της αξιολόγησης πάνω από τα κεφάλια των εκπαιδευτικών είναι οι ίδιοι που με τις πολιτικές τους διαχρονικά ευθύνονται για αυτά. Είναι οι ίδιοι που αντιμετωπίζουν τη δημόσια Παιδεία και Υγεία ως βαρίδιο στον προϋπολογισμό, που ευθύνονται για τα χιλιάδες ακάλυπτα κενά κάθε χρόνο, για την εργασιακή ομηρεία των νεοδιοριζόμενων συναδέλφων και των αναπληρωτών, κ.λπ. Είναι οι ίδιοι που έχουν σύρει επανειλημμένα έναν ολόκληρο κλάδο στα δικαστήρια. Η αξιολόγηση στόχο έχει να κατηγοριοποιήσει σχολεία και εκπαιδευτικούς. Θέλουν τον δάσκαλο φτωχό, σκυφτό και φοβισμένο! Δε θα τους περάσει!

Θέμα 3ο – Μουσικό σχολείο

Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής (26-02-2024) «Θα πρέπει να δούμε ποια είναι η διαθεσιμότητα των κτηρίων που έχουμε, προκειμένου να διεκδικήσουμε έναν πανεπιστημιακό χώρο. Άρα θα πρέπει να συζητήσουμε κάποια στιγμή, γιατί αυτές οι αποφάσεις θα αλλαχθούν από εμάς, στο αν και κατά πόσο είμαστε διατεθειμένοι να ψάξουμε έναν άλλο χώρο για το Μουσικό Σχολείο προκειμένου να μείνει εκείνος ο χώρος κενός. Να πούμε ότι ο μόνος χώρος, τμήμα χώρου, που υπάρχει σήμερα κενό είναι τμήμα του κτηρίου ανάμεσα στο 3ο και  4ο Γυμνάσιο κάτω από την Ελιά, ο οποίος και φιλοξενούσε παλιότερα το Μουσικό Σχολείο. Βέβαια οι συνθήκες δεν ήταν οι καλύτερες και αυτός ήταν και ο λόγος που μετακόμισε και πήγε το Μουσικό Σχολείο εκεί που πήγε. Εμείς όμως θα πρέπει να δούμε, επειδή θέλουμε την πανεπιστημιακή σχολή, ποια είναι η πρότασή μας, πού θα μπορούσαμε να το εγκαταστήσουμε. Και μιλάω ποια είναι η πρότασή μας σε ένα υφιστάμενο κτήριο γιατί το να πούμε ότι θα ζητήσουμε να γίνει ένα κτήριο το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως χώρος-παιδεία ξέρετε ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι εύκολα αλλά παραπέμπουν και στο μέλλον για κάτι που θέλουμε να γίνει στο παρόν».

Αυτά είναι τα λόγια σας κ. Δήμαρχε. Σε αυτά τα λόγια, το είπαμε και στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, εμείς διαβλέπουμε τη βούλησή σας να παραχωρήσετε τον χώρο και το κτήριο που στεγάζεται το Μουσικό Σχολείο. Το συζητάτε δηλαδή. Το βάζετε στο τραπέζι ως ενδεχόμενο. Και σας το ξαναλέμε. Αν υπάρχει κτήριο που μπορεί να καλύψει επαρκώς τις ιδιαίτερες ανάγκες του συγκεκριμένου σχολείου να το δούμε, με την προϋπόθεση πως ο χώρος θα παραχωρηθεί για δημόσιο πανεπιστήμιο κι όχι για ιδιωτικό. Αλλά τέτοιος χώρος δεν υπάρχει. Αυτά όλα τα είπαμε στη συνεδρίαση της 6ης Μαρτίου και δεν είπατε τότε κουβέντα. Κι όχι μόνο αυτό αλλά επιλέξατε να απαντήσετε με άκομψο τρόπο που δεν τιμά το αξίωμά σας από άμβωνος στο Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων εκεί που δε θα είχατε αντίλογο.

κ. Δήμαρχε, εδώ είμαστε και ευχόμαστε να κάνουμε λάθος στην ανάγνωση των λόγων και των προθέσεων σας. Εδώ είστε κι εσείς και σας προκαλούμε σήμερα να πάρετε τον λόγο και να διαβεβαιώσετε τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του Μουσικού Σχολείου Βέροιας πως δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση από μέρους σας.

Θέμα 4ο – Μέσα Ατομικής Προστασίας δημοτικών υπαλλήλων που εμπλέκονται στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών

Μέσα από τα σχέδια του Δήμου συνδρομής στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών προβλέπεται η συμμετοχή υπαλλήλων του Δήμου μας. Για να μπορούν αυτοί οι υπάλληλοι να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και να μην κινδυνεύει η ζωή τους απαιτούνται συγκεκριμένα Μέσα Ατομικής Προστασίας, όπως γάντια δερματοπάνινα, κράνη, γυαλιά ανοικτού τύπου, μάσκα ολόκληρου του προσώπου με φίλτρα ΑΒΕΚ2 Ρ3, αναπνευστική συσκευή, φόρμες εργασίας, πυρίμαχες στολές, ολόσωμες εξαρτήσεις, ανακόπτες, αποσβεστήρες.

Έχετε προχωρήσει στην παραπάνω προμήθεια με δεδομένο ότι σε 1 περίπου μήνα ξεκινά η αντιπυρική περίοδος; Αν όχι, πότε σκοπεύετε να το κάνετε;

Και μιας και μιλάμε για αντιπυρική περίοδο και μάλιστα ήδη είχαμε μια μεγάλη φωτιά στα Πιέρια τι μέτρα αντιπυρικής προστασίας έχετε ως τώρα πάρει και τι σκοπεύετε να πάρετε το επόμενο διάστημα.

Προηγούμενο άρθροΙ. Τσίμαρης: «Το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παίξει παιχνίδια εις βάρος του ΕΣΥ και των ασθενών»
Επόμενο άρθροΠροσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη της Βέροιας