Η Μαρίνα είναι διακεκριμένη μαγείρισσα και ζαχαροπλάστης το τσουρέκι, το γαλακτομπούρεκο και η σεράνο σοκολάτα είναι τα ατού της.
Της ζητήσαμε να μας ετοιμάσει ένα τσουρέκι που να γίνεται εύκολα, να είναι αφράτο, να μοσχομυρίζει μαστίχα και μαχλέπι.
Η Μαρίνα μας το ετοίμασε και μας έδωσε και τη συνταγή …
Το τσουρέκι της Μαρίνας
Από τη βραβευμένη Μαρίνα Κουτσοπούλου, Αμαδρυάδες, Διχώρι Φωκίδας
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για ψωμί, κοσκινισμένο
320 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
27 γρ. μαγιά στιγμής
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
5 γρ. μαχλέπι, σε σκόνη
3-4 δάκρυα μαστίχας, κοπανισμένα
240 ml φρέσκο γάλα
100 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
3-4 αυγά μέτρια
150 γρ. βούτυρο εκλεκτό, λιωμένο
Για το άλειμμα
1 αυγό
1 κ.σ. γάλα φρέσκο
Φινίρισμα
50 γρ. φιλέ αμυγδάλου
20 γρ. κόκκους ζάχαρης
1 κόκκινο αυγό πασχαλινό
Τρόπος παρασκευής
Σε γουδί με 1 κουταλιά αλεύρι σπάμε τα δάκρυα μαστίχας, για μεγαλύτερη ευκολία.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το μαχλέπι, το εκχύλισμα βανίλιας, τη μαστίχα και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε το γάλα, το χυμό πορτοκάλι, τα αυγά, το ξύσμα πορτοκαλιού και το λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε με τον γάντζο για 12 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ελαστική και εύπλαστη ζύμη, που ξεκολλά από τα χέρια μας.
Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ, το σκεπάζουμε σε ζεστό μέρος και περιμένουμε μέχρι να διπλασιαστεί.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 κομμάτια και δημιουργούμε ρολάροντας 3 κορδόνια.
Τα ενώνουμε στο επάνω μέρος και τα τρία και αρχίζουμε να τα πλέκουμε.
Τυλίγουμε την πλεξούδα και δημιουργούμε μια ζύμη σε σχήμα στρογγυλό.
Απλώνουμε σε ένα ταψί λαδόκολλα και αφήνουμε το τσουρέκι σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί.
Τότε πιέζουμε ελαφρά στη μέση για να βάλουμε το πασχαλινό αυγό.
Ανακατεύουμε το αυγό με το γάλα και με το πινέλο αλείφουμε το τσουρέκι.
Πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου και τους κόκκους ζάχαρης.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C για 35 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε το τσουρέκι να κρυώσει πάνω σε σχάρα, χωρίς να το σκεπάσουμε.
Κόβουμε σε φέτες … και απολαμβάνουμε