Το stop της Σόφιας στα Σκόπια & οι Πρέσπες – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Η ανοικτή διένεξη  Σόφιας και Σκοπίων που έχει σταματήσει την ενταξιακή διαδικασία της χώρας του Ζάεφ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι σαφές ότι αφορά και την χώρα μας. Μόνο κοντόφθαλμοι το αρνούνται αυτό.

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Η διένεξη  αυτή μας αφορά για δυο λόγους: Ο πρώτος είναι επειδή καταδεικνύει την δική μας απαράδεκτη διαπραγμάτευση και συμφωνία κι ο δεύτερος επειδή καταδεικνύει έναν ακόμη έρποντα εθνικισμό στα Βαλκάνια.

Τόσο στη μια περίπτωση όσο και στην άλλη, εμείς μπορεί να θεωρηθούμε υποστηρικτές του «Μακεδονισμού», λόγω της ανιστόρητης συμφωνίας των Πρεσπών.

Ακούστε: Η Σόφια θέτει βέτο στην ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων με πρόσχημα ότι ο Ζάεφ δεν τήρησε τη συμφωνία φιλίας που είχε υπογραφεί του 2017. Στην ουσία πρόκειται για ένα αστείο πρόσχημα αφού πίσω του κρύβεται η βουλγαρική πεποίθηση πώς όσα παρέδωσε η Ελλάδα δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Δηλαδή την επισημοποίηση χωρίς κανέναν λόγο  «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας!

Προσέξτε: Τι λένε οι Βούλγαροι; Λένε ότι οι Βόρειοι Μακεδόνες πρέπει ν’ αποδεχθούν ότι η γλώσσα τους δεν είναι Μακεδονική, αλλά προέρχεται από την βουλγαρική και αποτελεί διάλεκτος της και ότι το «μακεδονικό έθνος» έχει βουλγαρική προέλευση! Τέλος απαιτούν την αποδοχή των Σκοπίων στο ότι δεν υπάρχει «μακεδονική μειονότητα» στην Βουλγαρία.

Τουτέστιν, οι Βούλγαροι κάνουν ότι δεν κάναμε εμείς με Τσίπρα, Κοτζιά και Καμμένο! Ο δε Ζάεφ είναι σαφές ότι έπεσε έξω στις εκτιμήσεις του ότι με τους Βούλγαρους θα γίνουν τα πράγματα όπως μ’ εμάς κι ότι θα «καθαρίσουν» για λογαριασμό του οι Γερμανοί, όπως έγινε, πάλι, μ’ εμάς…

Είναι κι αυτό: Όποιος αρθρογράφος  ή πολιτικός αναλυτής έγραφε τότε ότι η παράδοση   «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας στους Σκοπιανούς θα πυροδοτήσει αντί να κατευνάσει τους εθνικισμούς, αντιμετωπιζόταν με χλεύη και το χαρακτηρισμό του …ακροδεξιού! Κι η Βουλγαρία τώρα απαιτεί  την Βουλγαροποίηση του Μακεδονισμού! Δεν το ήξεραν αυτό οι Τσίπρας και Κοτζιάς;

Προσέξτε: Όταν είχε προκύψει η αντιπαράθεση Ελλάδας και Σκοπίων, οι Βούλγαροι ήταν από τους πρώτους που είχαν αναγνωρίσει την «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ δεν αποδέχθηκαν Μακεδονική γλώσσα και εθνότητα. Οι Βούλγαροι –σωστά ιστορικά- υποστήριζαν συστηματικά ότι η γλώσσα κι η εθνότητα ήταν «παραμυθένια εφευρήματα» του Τίτο για να μπορεί να ισχυρίζεται ότι η Γιουγκοσλαβική δημοκρατία διέθετε συνεκτικό ιστό! Ταυτοχρόνως, ο Τίτο ήθελε ν’ αποκλείσει τους Βούλγαρους  από την ενσωμάτωση μακεδονικών εδαφών (και των Σκοπίων) μόλις διέρρηξε τις σχέσεις του με την Σοβιετική Ένωση.

Ο Ζάεφ προσπαθεί να υπερκεράσει τον σκόπελο ισχυριζόμενος ότι η χώρα του κι η Βουλγαρία έχουν …κοινή ιστορία!! Μάλιστα, αναφέρει ότι ο Γκότσε Ντέλτσεφ υπήρξε επαναστάτης τόσο για τους Βούλγαρους όσο και για τους «Μακεδόνες»  και αγωνίστηκε για την ελευθερία της «Μακεδονίας» μέχρι την Ανδριανούπολη!  Λέει ότι  ζούσε σε καιρούς οι οποίοι δεν συνέβαλαν στην ενίσχυση της φιλίας των δυο χωρών αφού η … Γιουγκοσλαβία έβαζε εμπόδια! Κάτι που δεν αποδέχονται ούτε οι Βούλγαροι μα ούτε η ιστορία.

Η ουσία είναι ότι στη διαμάχη Σόφιας και Σκοπίων εμείς πρέπει να υποστηρίξουμε τον Ζάεφ, αφού έχουμε παραδώσει με τη συμφωνία των Πρεσπών όσα οι Βούλγαροι αρνούνται! Κι αυτή η διαμάχη αναβιώνει τον εθνικισμό στην περιοχή. Αν εμείς είχαμε εξ αρχής ταυτιστεί με την ιστορική αλήθεια και με την Βουλγαρία, οι Σκοπιανοί απομονωμένοι και σε δύσκολη οικονομική, κοινωνική, πολιτική και στρατιωτική θέση θα είχαν αποδεχθεί όσα ζητούσε εδώ και τριάντα χρόνια η Ελλάδα και μετέπειτα η Βουλγαρία… Τώρα ο Ζάεφ ισχυρίζεται ότι έχει κατοχυρώσει την «μακεδονική» γλώσσα και την «μακεδονική» ταυτότητα και κάνει άνω κάτω την περιοχή…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Δευτέρας 30 Νοεμβρίου 2020
Επόμενο άρθροΗΠΑ: Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέστη ρωγμώδη κατάγματα στο πόδι
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.