Το καλύτερο γλυκό σταφύλι – Η μυστική συνταγή για εσάς

Σταφύλι γλυκό

Επτασφράγιστο μυστικό … που σας αποκαλύπτεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Γαστρονομικός Χάρτης της Εύβοιας και της Σκύρου» μια πολύ επιτυχημένη έκδοση του Επιμελητηρίου Εύβοιας.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Με την κυρία Βούλα Αγιοστρατίτη, Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, περιδιαβαίνουμε την Εύβοια και την Σκύρο και επιλέγουμε γεύσεις παραδοσιακές, γεύσεις ονείρου. Ανάμεσα σε αυτές και το υπέροχο καλοκαιρινό γλυκάκι που το δοκιμάσαμε σκέτο αλλά και με ντόπιο γιαούρτι. Βελούδινη γεύση.

Εσείς ακολουθείστε την συνταγή … Προλαβαίνετε να φτιάξετε το γλυκάκι της αφού τα σταφύλια είναι στα καλύτερά τους… έτσι θα αιχμαλωτίσετε σε γυάλινο δοχείο καλοκαιρινές πινελιές γεύσεις … για τις κρύες ημέρες του χειμώνα.

Η συνταγή δική σας …

Γλυκό σταφύλι

Από την Ρούλα Γλωσσιώτη, Αχλάδι Εύβοιας

Υλικά

1 κιλό ρόγες από σταφύλι χωρίς κουκούτσια, σταφίδα

800γρ. ζάχαρη καστανή

1 ποτήρι χυμό φρέσκου πορτοκαλιού

 φλούδα από 1 λεμόνι ντόπιο

 Προαιρετικά

1 κούπα φιλέ αμυγδάλου

Γλυκό σταφύλι

Τρόπος παρασκευής

 Πλένουμε καλά το σταφύλι και το στεγνώνουμε.

Από το βράδυ βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα μια στρώση ζάχαρη, τα σταφύλια και λίγη ποσότητα από τον χυμό πορτοκαλιού και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για όλη την ποσότητα των υλικών.

Eξώφυλλο Ελληνικό
Το θαυμάσιο βιβλίο της Σίσσυς Νίκα με 100 αυθεντικές συνταγές

Το πρωί τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά και μετά αφήνουμε τα σταφύλια «να σταθούν» για 1 ώρα.

Τα ξαναβράζουμε σε δυνατή φωτιά, για να μην χαλάσει το χρώμα τους και τα ξαφρίζουμε με την κουτάλα. Μόλις αρχίσει να καραμελώνει το σταφύλι και να βγάζει φουσκάλες χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και 2 λεπτά πριν κατεβάσουμε το γλυκό ρίχνουμε το λεμόνι που βοηθά να μην ζαχαρώσει το γλυκό μας και χαρίζει επιπλέον άρωμα.

Τότε αν θέλουμε προσθέτουμε και το φιλέ αμυγδάλου και ανακινούμε την κατσαρόλα.

Παράλληλα έχουμε ετοιμάσει τα γυάλινα δοχεία, τα έχουμε πλύνει και τα έχουμε βάλει σε νερό που κοχλάζει για να αποστειρωθούν.

Σε καλά προθερμασμένο φούρνο «στεγνώνουμε» τα βάζα και όπως είναι καυτό το γλυκό τα γεμίζουμε «ξέχειλα» και τα κλείνουμε ερμητικά.

Τα αναποδογυρίζουμε για ένα βράδυ και την άλλη μέρα τα «κλείνουμε» στο ντουλάπι σε μέρος δροσερό για να «αιχμαλωτίσουμε» τις καλοκαιρινές γεύσεις

Μικρά μυστικά

Το σταφύλι δένει ονειρικά με δροσερό γιαούρτι ή ακόμα και με μπάλες παγωτού κρέμα ή καϊμάκι

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων του Σαββάτου 21 Σεπτεμβρίου 2024