Τηγανόψωμα μούρλια της γιαγιάς Μαρίας – Δυο πανεύκολες συνταγές για γλυκό ή τυρόπιτα …

Τηγανόψωμα συνταγές για γλυκό ή τυρόπιτα

Το τηγανόψωμο είναι μια πανεύκολη και νόστιμη συνταγή που οι ρίζες της οδηγούν στην αρχαία Ελλάδα. Διαχρονικά πρωταγωνιστούσε στα τραπεζώματα, ο νεοπλουτισμός τα εξαφάνισε και επανήλθαν στις μέρες μας πανηγυρικά.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Σε ένα από τα πιο πρόσφατα ταξίδια μου στο αγαπημένο μου Διχώρι, των Βαρδουσίων η γιαγιά της Μαρίνας  μου ετοίμασε  δύο πανεύκολες εκδοχές τηγανόψωμου έτσι για τον καφέ… και την παρέα.

Το αλεύρι της Ρούμελης είναι εκλεκτό, καθόλου τυχαίο που οι ρουμελιώτικές πίτες είναι ξακουστές. Έτσι με λίγο νερό, ζάχαρη, αλάτι, μαγιά, ελαιόλαδο τα ταπεινά υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι φτιάχνεις το τηγανόψωμο.  Ένα γλυκό ή μια τυρόπιτα της κουζίνας povera που λένε και οι Ιταλοί ή αλλιώς της κουζίνας των φτωχών.

Στην απλή γλυκιά του έκδοση το τηγανόψωμο το περιλούζουμε με ένα εκλεκτό μέλι και ξηρούς καρπούς ή σάλτσα σοκολάτας.

Στην αλμυρή του έκδοση μπορούμε να το παραγεμίσουμε με τυρί φέτα, λίγο γιαούρτι και πιπέρι ή ακόμα και με τυρί γραβιέρα, κεφαλοτύρι ή οψιμοτύρι που είναι ρουμελιώτικο.

Θυμάμαι τη γιαγιάκα Μαρία, που μας τα σερβίρισε με τόσο αγάπη στην πλατεία μπροστά στο «Μαγαζί του Χωριού» της Μαρίνας,  με την υπέροχη θέα. Χθες έμαθα ότι έπεσε από τις σκάλες και «έφυγε» τόσο ξαφνικά από τη ζωή γιαυτό σήμερα η δημοσίευση των συνταγών της, είναι το δικό μου «ευχαριστώ» για όσα μας έκανε.

Οι συνταγές δικές σας…

Τηγανόψωμα 2

Τηγανόψωμο με μέλι

Από τη Μαρία Γιαννακοπούλου «Το μαγαζί του Χωριού» Διχώρι, Δωρίδας

Υλικά

500 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

1 κούπα νερό

1 πρέζα ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το πασπάλισμα

Mέλι Ερείκης ή ελάτης και ξηρούς καρπούς που αγαπάμε

Για το τηγάνισμα

Ηλιέλαιο

Τρόπος παρασκευής

Σε μπολ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το αλεύρι.

Ανακατεύουμε με το χέρι ελαφρά και σιγά σιγά προσθέτουμε το νερό, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα.

Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά.

Αρχίζουμε και ζυμώνουμε προσθέτοντας και το ελαιόλαδο.

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε μικρά μπαλάκια που τα ανοίγουμε με το χέρι για να πάρουν σχήμα και να τηγανίζονται πιο εύκολα.

Τηγανίζουμε σε καυτό ηλιέλαιο γυρίζοντάς τα και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Τα  τηγανόψωμα τα σερβίρουμε περιλούζοντάς τα με μέλι ερείκης ή ελάτης ή θυμαριού και ξηρούς καρπούς

Μικρά μυστικά

Αν δεν αγαπάμε το μέλι περιλούζουμε τα τηγανόψωμα με λιωμένη σοκολάτα ή σάλτσα σοκολάτας ή ακόμα σάλτσα φράουλας.

Τηγανόψωμο παραγεμιστό με τυρί

Τα υλικά είναι τα ίδια ακριβώς με την πρώτη συνταγή.

Τηγανόψωμο με τυρί

Απλά προσθέτουμε

Υλικά

200 γρ. τυρί φέτα ΠΟΠ, σπασμένη με το πιρούνι

1 κ.σ. γιαούρτι ή οψιμοτύρι

Ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο ή μοσχοκάρυδο

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής

Ακολουθούμε τον ίδιο τρόπο παρασκευής όπως στην πρώτη συνταγή απλά ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Μαρία Γιαννακοπούλου
Η Μαρία Γιαννακοπούλου, μαγείρισσα ξακουστή

Σε ένα μπολ βάζουμε τη φέτα, το γιαούρτι, τον δυόσμο ή το μοσχοκάρυδο και τα φρεσκοτριμμένα πιπέρια.

Ανακατεύουμε καλά και έτσι έχουμε τη γέμιση.

Μόλις ανοίξουμε με το χέρι μας τα μπαλάκια της ζύμης, για να πάρουν σχήμα προσθέτουμε και μια κουταλιά και λίγο περισσότερο από τη γέμιση και «κλείνουμε» τη ζύμη.

Τηγανίζουμε σε καυτό ηλιέλαιο όπως στην πρώτη συνταγή.

Σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί αραδιάζουμε τα τηγανόψωμα για να φύγει το πολύ λάδι και σερβίρουμε.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Σάββατο 15-05-2021
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων του Σαββάτου 15 Μαΐου 2021