Τηγανιτή τυρόπιτα πολίτικη – Θεσπέσια γεύση!!!

Πανεύκολη τυρόπιτα που έφτιαχναν οι Πολίτισσες … «στα γρήγορα», όπως έλεγαν. Το φύλλο ήταν πάντα το ίδιο ενώ η γέμιση ποικίλλει, ανάλογα με το τι υπήρχε στο ψυγείο τους. Άλλες φορές στη γέμιση έβαζαν φέτα, γραβιέρα και αρωματικά, άλλες πάλι φορές την έφτιαχναν με ποικιλία τυριών και πιπεριές όλων των χρωμάτων.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Αν ήθελαν να την κάνουν γλυκιά έβαζαν κρέμες τυριών και την πασπάλιζαν με καρύδια και μέλι αρωματικό. Εμείς την τηγανίσαμε σε καυτό ελαιόλαδο μπορείτε όμως και να την ψήσετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο. Την πασπαλίσαμε με μυριστικά όμως πολύ της πηγαίνει το σουσάμι και το μαυροκούκι.  Όπως και αν  φτιάξετε την τυρόπιτα σίγουρα θα είναι καλοδεχούμενη γευστική δημιουργία για όλους.

Η θεία Σοφία πάντα θυμάμαι είχε στον καταψύκτη τυρόπιτες και με την πρώτη ευκαιρία τις έψηνε.

Τηγανιτή τυρόπιτα πολίτικη

Από την Μαρία Τζώρτζη, του εστιατορίου «Για μια μπουκιά» στην Ν. Μάκρη Αττικής 

Υλικά

Για την ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 ml. νερό
  • 1 κ.γ. αλάτι θαλασσινό
  • 90 ml. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξύδι

Για την γέμιση

  • 250 γρ. φέτα κομμένη σε κύβους
  • 150 γρ. γραβιέρα Νάξου τριμμένη
  • 3 κ.σ. μέντα ξερή η βασιλικό ξερό
  • 1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε κύβους

Για το πασπάλισμα

Μίγμα αρωματικών

Σουσάμι

 Τρόπος Παρασκευής

Σε μια μπασίνα βάζουμε το αλεύρι, το ξύδι, το ελαιόλαδο, το αλάτι, ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε δυνατά μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.

Καθώς ζυμώνουμε ανασηκώνουμε την ζύμη για να «πάρει αέρα» και βυθίζουμε τα δάκτυλα στην ζύμη για τον ίδιο λόγο. Αυτό είναι άλλωστε, το μυστικό για την επιτυχία του φύλλου.

Χωρίζουμε την ζύμη σε 7- 8 ίσα μέρη.

Αφήνουμε την ζύμη να «ξεκουραστεί» σκεπασμένη για 1 ώρα.

Πασπαλίζουμε τον πάγκο με αλεύρι και ανοίγουμε με τον πλάστη λεπτά στρογγυλά φύλλα.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Βάζουμε στο κάθε φύλλο από μια γεμάτη κουταλιά γέμιση και την απλώνουμε στο μισό φύλο και κλείνουμε προσεκτικά σε μισοφέγγαρο. Με τα δάκτυλα πιέζουμε την γύρω άκρη για να κλείσει.

Τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να  ροδίσουν οι τυρόπιττες και από τις δύο πλευρές.

Τις βγάζουμε με λαβίδα από το τηγάνι και τις βάζουμε σε πιατέλα που έχουμε στρώσει με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να τραβήξει το λάδι.

Σερβίρουμε με καβουρντισμένο σουσάμι και θρούμπη.