Τάρτα με κοτόπουλο της Βασούλας – Εύκολη και απολαυστική

Μια γευστική δημιουργία που θα αγαπηθεί από όλους. Το κακό είναι ότι ποτέ δεν μπορείς να  φας μόνο ένα κομμάτι, γιατί είναι πραγματικά νόστιμη και απολαυστική.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η Βάσω Γιαννοπούλου, η χρυσοχέρα φίλη μου, μας δίνει τη συνταγή με κοτόπουλο και μανιτάρια, όμως μπορείτε να φτιάξετε την τάρτα με τη δική σας υπογραφή βάζοντας μέσα ότι σας αρέσει. Με το κοτόπουλο πηγαίνει πολύ το μπέικον, η πιπεριά πράσινη και κόκκινη, η λιαστή ντομάτα. Αν θέλουμε η τάρτα μας να είναι ακόμα πιο high μπορούμε να διανθίσουμε το κοτόπουλο με κρόκο Κοζάνης, το πολύτιμο μπαχαρικό, τον λεγόμενο κόκκινο χρυσό που είναι ευεργετικός για την υγεία μας.

Επίσης μπορούμε να κάνουμε το δικό μας χαρμάνι αγαπημένων τυριών, κεφαλογραβιέρα, μετσοβόνε, κεφαλοτύρι, προβολόνε, μοτσαρέλα, γκούντα, μπλε τυρί και τόσα άλλα.

Η Βάσω Γιαννοπούλου στο Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομίας … παίρνει ιδέες και εμείς χαιρόμαστε

Η αγαπημένη μου Βασούλα την σερβίρει με μια ωραία σαλάτα πράσινων φύλλων και διακοσμεί το πιάτο με πάπρικα.

Πραγματικά θαυμάζω αυτή την γυναίκα που είναι λαμπρή επιστήμονας, γιατρός μικροβιολόγος στην Πάτρα και παράλληλα είναι δεινή μαγείρισσα, που στο τραπέζι ακόμα και το καθημερινό, ποτέ δεν υπάρχει ένα πιάτο. Στις φιλικές συνάξεις και στα γιορτινά τραπεζώματα προσφέρει μια πανδαισία γευστικών δημιουργιών, εξαφανίζεται στην κουζίνα της, γιατί δεν θέλει να την ενοχλεί κανείς και εμφανίζεται με πιατέλες γεμάτες καλούδια.

Βασούλα σε ευχαριστούμε από καρδιάς για ότι κάνεις για εμάς, τους φίλους σου.

 Τάρτα με κοτόπουλο της Βασούλας

Από τη Βάσω Κατσαρού- Γιαννοπούλου, Μικροβιολόγο, Πάτρα

Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

250 γρ βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου

200 γρ. γιαούρτι

Μισό  κ. γ. αλάτι

1 αυγό

Για τη γέμιση

500 γρ. κοτόπουλο φιλέτο, κομμένο σε κύβους

3 αυγά

250 γρ. κρέμα γάλακτος ελαφριά

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

200 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα σε φέτες

200 γρ. γραβιέρα και κασέρι χοντροτριμμένα

150 γρ. φέτα, θρυμματισμένη

4 κ.σ ελαιόλαδο

πάπρικα

αλάτι

 φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη τάρτας. Μπορούμε να κάνουμε μια μεγάλη τάρτα ή ατομικές που είναι ακόμα καλύτερες.

Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμη  σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε για λίγο μέχρι να έχουμε μια μπάλα εύπλαστης ζύμης.

Πατάμε με τις παλάμες να γίνει η ζύμη πλακέ.

Σε βουτυρωμένη μεγάλη ταρτιέρα ή τσέρκια ή πυρίμαχα μπολάκια, βάζουμε τη ζύμη, οπότε κάνουμε τη βάση φροντίζοντας να έχει το ίδιο πάχος. Ανασηκώνουμε τη ζύμη για να δημιουργήσουμε τοιχώματα και ολόγυρα για ενίσχυση βάζουμε μια λωρίδα φύλλου, αν πρόκειται για το τσέρκι.

Προσοχή: Τη ζύμη που μας περίσσεψε την τυλίγουμε με διαφάνεια και την διατηρούμε στην κατάψυξη.

Τρυπάμε ελαφρά τη ζύμη με πιρούνι.

Τα αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσουν λίγο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Ζεσταίνουµε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο.

Σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε το κοτόπουλο για 5-6 λεπτά και προσθέτουμε τα μανιτάρια ανακατεύοντας ελαφρά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά για να κρυώσουν.

Σε ένα βαθύ καθαρό και στεγνό μπολ χτυπάμε τα αβγά.

Πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας με το σύρμα καλά.

Προσθέτουμε το μίγμα με το κοτόπουλο, τα μανιτάρια, τα τυριά. Ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω από τη ζύμη.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθούν για 15 – 20 λεπτά και σερβίρουμε.