Τα ντολμαδάκια της κυρίας Βούλας – Αυθεντική Μικρασιατική συνταγή

Τα ντολμαδάκια της κυρίας Βούλας - Αυθεντική Μικρασιατική Συνταγή

Μια από τις καλύτερες εκδοχές για ντολμαδάκια που κρατούν από την Σμύρνη. Το ταξίδι της συνταγής μεγάλο αφού από τη Σμύρνη έφθασε στο παραμυθένιο Γαλαξίδι.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Αφού κάνουμε τη βόλτα μας στην παραλία και θαυμάσουμε τα αρχοντικά των ναυτικών και το πολύ ενδιαφέρον ναυτικό μουσείο αξίζει να μείνουμε για καφέ, τσίπουρο ή φαγητό στο παλιό λιοτρίβι που μεταμορφώθηκε και είναι απίθανο. Με φόντο το Γαλαξίδι απολαμβάνετε τις στιγμές και την παρέα.

Ζητείστε από τον Γιώργο να σας δείξει τα έργα ζωγραφικής  είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσουν.

Τώρα που ο καιρός είναι όμορφος αξίζει μια απόδραση μέχρι το Γαλαξίδι.

Τα ντολμαδάκια της κυρίας Βούλας

Από τον Μηνά Γιώργο «Το Λιοτρίβι» στο Γαλαξίδι

Υλικά

40 αμπελόφυλλα φρέσκα ή σε αλμη

Για τη γέμιση

1 κιλό κιμά φρέσκο μοσχάρι

500 γρ. κιμά αρνίσιο

1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ ή καρολίνα

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

1 ματσάκι δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. ρίγανη

2 κ.σ. αλάτι

Μισή κουταλιά πιπέρι φρεσκοτριμμένο

4-5 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

1 φλιτζάνι καφέ ελαιόλαδο εκλεκτό

Για το αυγολέμονο

2 αυγά φρέσκα

Χυμό από 2-3 λεμόνια

Ζωμό

Νερό

Τρόπος παρασκευής

Ξεπλένουμε καλά τα αμπελόφυλλα αν είναι άλμης ή ζεματάμε σε νερό που κοχλάζει τα φρέσκα αμπελόφυλλα.

Τα απλώνουμε σε μια πιατέλα αφού τα ανοίξουμε και τα στρώσουμε καλά.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τους δύο κιμάδες, το δυόσμο, τη ρίγανη, το πιπέρι, το σκόρδο, το αλάτι, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το ρύζι και ζυμώνουμε πολύ καλά γυρίζοντας τον κιμά και από τις δύο πλευρές.

Σκεπάζουμε με διαφάνεια και αφήνουμε τη ζύμη τουλάχιστον για 4 ώρες στο ψυγείο. Την βγάζουμε και την αφήνουμε για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου πριν την χρησιμοποιήσουμε.

Ανοίγουμε στην παλάμη μας το φύλλο και βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση και κλείνουμε προσεκτικά.

Στρώνουμε κάποια φύλλα στην κατσαρόλα για να προστατεύονται οι ντολμάδες και τους βάζουμε στην κατσαρόλα κυκλικά και πολύ κοντά τον ένα στον άλλο. Τους σκεπάζουμε με νερό και μετά βάζουμε ένα πιάτο. Τους σιγοβράζουμε και κάποιες φορές ανακινούμε την κατσαρόλα.

Φτιάχνουμε το αυγολέμονο που στο Γαλαξίδι το λένε αυγόκομμα.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και παίρνουμε μια κούπα ζωμό από την κατσαρόλα, προσθέτουμε το φρέσκο χυμό λεμονιού.

Χτυπάμε σε βαθύ πιάτο τα αυγά με το πιρούνι και τα ρίχνουμε λίγο νερό και το προσθέτουμε στο μείγμα του ζωμού. Ανακατεύουμε αργά και ρίχνουμε λίγο κορν φλάουρ αν θέλουμε για να δέσει λίγο το αυγολέμονο.

Περιχύνουμε τους ντολμάδες σε όλη την επιφάνεια και ανακινούμε την κατσαρόλα.

Βάζουμε για λίγο την κατσαρόλα στη φωτιά για να δέσει το αυγολέμονο και το φαγητό μας είναι έτοιμο.

Αν θέλουμε ρίχνουμε και λίγο πιπέρι ή φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο.

Σερβίρουμε αν θέλουμε με κρασί, ζεστό ψωμάκι και τυρί φέτα που δένει αρμονικά.