Τα μαρεγκάκια της γιορτής – Η πιο εύκολη συνταγή

Μαρεγκάκια

Μαρέγκες ή μπεζέδες είναι το ίδιο ακριβώς πράγμα. Μπορούμε με το κορνέ να τους δώσουμε πολλά σχήματα ανάλογα με τη χρήση τους. Μπορούμε να τις κάνουμε σαν φωλίτσες και να τις γεμίσουμε με κρέμα και φρουτάκια σαν πάβλοβα ή να γίνουν μικρά γλυκάκια μπουκίτσες σε χαρούμενα χρώματα.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Οι μαρέγκες συνηθίζονται πολύ στις γιορτές αλλά και σε επετειακά γεγονότα της ζωής μας γεννήσεις, βαπτίσεις, γάμους. Είναι το γλυκάκι της χαράς αλλά έχει ένα ακόμα μυστικό μπορεί να γίνει θαυμάσιο διακοσμητικό μέσα στα γυάλινα δοχεία. Βέβαια στο τρόπο παρασκευής τους πρέπει να προσέξουμε δυο τρία πράγματα που σας τα αναφέρουμε.

Τα αυγά θα πρέπει φρέσκα και σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες τουλάχιστον. Οι μαρέγκες ή μπεζέδες, πρέπει απέξω να είναι σαν τραγανός αφρός που λιώνει στο στόμα και μέσα να έχουν μαστιχωτή υφή. Σαν δωράκια είναι ευπρόσδεκτα από όλους.

Μαρεγκάκια της γιορτής

Από την Νανά Γκαμπούρα, executive chef εστιατόριο « Στην κουζίνα της μαμάς ΄Αννας» Σέρβια Κοζάνης

Υλικά

6 ασπράδια, σε θερμοκρασία δωματίου

2 πρέζα αλάτι ψιλό

240 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

240 γρ.  άχνη ζάχαρη, κοσκινισμένη

Διάφορα χρώματα ζαχαροπλαστικής σε μορφή ζελέ

20190212 184711

Τρόπος παρασκευής

Σε πολύ καθαρό κάδο του μίξερ, ρίχνουμε τα ασπράδια με το αλάτι και χτυπάμε αρχικά σε μεσαία ταχύτητα με το σύρμα, που επίσης πρέπει να είναι πεντακάθαρο, μέχρι η μαρέγκα να γίνει σαν κρέμα με κορφούλες που στέκονται.

Χωρίς να σταματήσουμε το μίξερ ρίχνουμε αργά τη ζάχαρη. Ανεβάζουμε τη ταχύτητα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά μέχρι να γυαλίσει η μαρέγκα μας.

Το τεστ για να δούμε αν είναι έτοιμη η μαρέγκα είναι όπως λένε οι Ιταλοί κλασικό γυρνάμε τον κάδο χωρίς να πέφτει η μαρέγκα.

Απαλά με τη μαρίζ «διπλώνουμε» την μαρέγκα και κοσκινίζουμε ανάμεσά της την άχνη ζάχαρη.

20190212 190502Αμέσως μετά προσθέτουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής. Αν θέλετε μπορείτε διαχωρίζοντας την μαρέγκα σε 3 μέρη, να χρησιμοποιήσετε διάφορα χρώματα. Χρειάζεται προσοχή στις απαλές κινήσεις που γίνονται για να ομογενοποιηθεί το χρώμα, για να μην «πέσει» η μαρέγκα.

Βάζουμε τη μαρέγκα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής, ξεχωριστά κάθε χρώμα.

Απλώνουμε μια λαδόκολλα στο ταψί και δημιουργούμε το σχήμα που θέλουμε χρησιμοποιώντας τις ανάλογες μύτες ζαχαροπλαστικής.

Σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 100ο C ψήνουμε τις μαρέγκες στον αέρα για 1 ώρα να στεγνώσουν καλά.

Τα μαρεγκάκια είναι έτοιμα όταν ξεκολλάνε εύκολα από το χαρτί διαφορετικά πρέπει να τα ψήσουμε λίγο ακόμη.

Τα μαρεγκάκια διατηρούνται σφραγισμένα σε γυάλινο βάζο κλεισμένα ερμητικά.

Μικρά μυστικά

Τα μαρεγκάκια τα αφήνετε να κρυώσουν καλά σε μια σχάρα για να είναι εντελώς στεγνά και τότε τα βάλουμε στο γυάλινο δοχείο.

Δεν πρέπει να βάλετε τις μαρέγκες στο ψυγείο γιατί υγραίνονται.

Προηγούμενο άρθροΈνας γονιός πρέπει να είναι «ΕΔΩ» για το παιδί του! – Γράφει ο Ψυχολόγος Γιάννης Ξηντάρας
Επόμενο άρθροΠλατύ: Έφυγε από την ζωή ο Χρήστος Αρμένογλου