Συνταγή: Βασιλόπιτα Μικρασιατική από την Γεωργία Περράκη

Συνταγή: Βασιλόπιτα Μικρασιατική
Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

BAΣΙΛΟΠΙΤΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΕΡΡΑΚΗ ΤΗΣ CRETAN BAKERY- ΧΑΝΙΑ


Μια συνταγή για να φτιάξετε παραδοσιακή βασιλόπιτα που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Μη ξεχάσετε να βάλετε και το τυχερό νόμισμα…

ΥΛΙΚΑ                                                                               

800 γρ. αλεύρι για τσουρέκι

1 & 1/4 κούπα του τσαγιού ζάχαρη

250 γρ. βούτυρο ή Βιτάμ

4 αυγά

1 κούπα γάλα χλιαρό

1 πρέζα αλάτι

60 γρ. μαγιά

2 βανίλιες

1 αστεροειδή γλυκάνισο

λίγο μαχλέπι

80 γρ. φουντούκια  χονδροκομμένα

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι ακέρωτο

 

ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΝΙΡΙΣΜΑ

1 κρόκο αυγού για άλειμμα

λίγο αμύγδαλο φιλέ για στόλισμα

Βασιλόπιτα Μικρασιάτικη 2

 

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Σε ένα πυρέξ τρίβουμε τη μαγιά και προσθέτουμε 2 κουταλιές ζάχαρη, το γάλα και μία κούπα αλεύρι.

Ανακατεύουμε πολύ καλά και βάζουμε το πυρέξ στον φούρνο στους 50 βαθμούς Κελσίου για 20΄ περίπου για να φουσκώσει.

Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βιτάμ, χωρίς να κάψει και προσθέτουμε τη ζάχαρη χτυπώντας μέχρι να «αφρατέψει».

Στη συνέχεια βράζουμε τον αστεροειδή γλυκάνισο με το μαχλέπι και νερό όσο ένα φλιτζανάκι του καφέ.

Μόλις αρχίσουν να αναδύονται τα αρώματά τους το σουρώνουμε και  αφού το ρίχνουμε μέσα στο μίγμα της ζάχαρης με το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα.

Σε βαθύ μπολ χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και τα ρίχνουμε σιγά – σιγά στο μίγμα ανακατεύοντας.

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και τις βανίλιες κάνοντας μία λακκούβα στο κέντρο.

 Ρίχνουμε το μείγμα με το βούτυρο και τη ζάχαρη, τη φουσκωμένη μαγιά, ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε με το χέρι, μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και να ξεκολλάει από τα χέρια μας.

 Τη ξαναβάζουμε στο φούρνο σε  50 βαθμούς Κελσίου μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Μετά τη βγάζουμε, τη ξαναζυμώνουμε με λίγο αλεύρι και τότε προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τα φουντούκια και συνεχίζουμε το ζύμωμα πιέζοντας με τα δάχτυλα.

Σε ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και βάζουμε την ζύμη. Την απλώνουμε στο ταψί.

Αν θέλουμε να δώσουμε παραδοσιακό χρώμα κρατάμε λίγο ζύμη και κάνουμε κορδονάκια γύρω γύρω ή γράφουμε 2015.

 Τη ξαναβάζουμε στο φούρνο στους 50 βαθμούς για να διπλασιαστεί σε όγκο. Την αλείφουμε με τον κρόκο αυγού και με λίγο νεράκι.

Ρίχνουμε τα αμύγδαλα για το φινίρισμα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει και προσοχή δεν την σκεπάζουμε αλλά την αφήνουμε σε μια πιατέλα να κρυώσει.

Μην ξεχάσετε να βάλετε το νόμισμα που το τυλίγουμε σε ένα αλουμινόχαρτο.

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΣτα 10 χρόνια μειώνεται ο χρόνος παραγραφής των μη βεβαιωμένων οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ – Ολόκληρη η εγκύκλιος
Επόμενο άρθρο«Ευχαριστώ από καρδιάς» του πρωθυπουργού στους πιλότους της 115ΠΜ της ΠΑ «για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν»