Τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο
Τελικά δεν είναι και το πιο δύσκολο πράγμα η πίτα. Με λίγη προσπάθεια όλοι μας μπορούμε να φτιάξουμε νόστιμες πιτούλες και να συνοδεύσουμε μ’ αυτές τον καφέ μας, ένα γεύμα, ένα σνακ για τα παιδιά μας. Αρμόζει σε πολλές περιστάσεις .
Υλικά:(Για ένα τετράγωνο ταψί κουζίνας)
1500-1700 γρ περίπου αλεύρι
½ κιλό τυρί φέτα
2 αυγά
1 κ.γλ αλάτι
200 γρ βούτυρο λιωμένο
200 γρ σπορέλαιο
λίγο νεράκι χλιαρό (κατά προτίμηση)
- Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε για να πάει παντού το αλάτι.
- Κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση απ το αλεύρι και ρίχνουμε το νερό μας.
- Με κυκλικές κινήσεις ανακατεύοντας με το χέρι μας, παίρνουμε όλο το αλεύρι. Αρχικά γίνεται ένας μαλακός χυλός, όσο παίρνουμε όλο το αλεύρι θα δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη).
- Η ζύμη μας θα είναι μαλακή, αλλά να μην κολλάει στα χέρια μας. Αν κολλάει ρίχνουμε λίγο αλεύρι ακόμα.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη. Αυτά θα είναι και τα 2 φύλλα της πίτας μας.
- Τα στρογγυλοποιούμε και τα αφήνουμε λίγο, ώστε να ξεκουραστεί η ζύμη.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση της πίτας .Θρυμματίζουμε σε μπολ το τυρί μας. Προσθέτουμε και τα 2 αυγά και ανακατεύουμε καλά.
- Παίρνουμε το ένα από τα 2 στρογγυλοποιημένα φύλλα για να ανοίξουμε το πρώτο φύλλο μας. Με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε το φύλλο μας και το κάνουμε όσο πιο λεπτό γίνεται.
- Αφού ανοίξουμε το φύλλο (έχοντας ανακατέψει το λιωμένο βούτυρο και το σπορέλαιο), λαδώνουμε το φύλλο μας και το κλείνουμε (το κλείνουμε όπως διπλώνουμε μια πετσέτα).
- Με τον ίδιο τρόπο κάνουμε και το δεύτερο φύλλο.
- Βουτυρώνουμε το ταψί μας, παίρνουμε το φύλλο που ανοίξαμε πρώτο και το ανοίγουμε σύμφωνα με το μέγεθος του ταψιού.
- Τοποθετούμε το φύλλο στο ταψί. Ρίχνουμε και απλώνουμε τη γέμιση και με την ίδια διαδικασία κάνουμε και το δεύτερο φύλλο.
- Αφού έχουμε τοποθετήσει και το δεύτερο φύλλο, κλείνουμε γύρω γύρω την πίτα μας έτσι ώστε να κρατήσουμε μέσα τη γέμιση.
- Λαδώνουμε το πάνω φύλλο και τη βάζουμε για ψήσιμο.
- Ψήνουμε στους 190-200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά.
(Κάποιες κυρίες συνηθίζουν να τη χαράζουν σε κομμάτια πριν το ψήσιμο, εγώ όχι δεν το κάνω. Αυτό το αφήνω σε σας. Η καθεμιά όπως προτιμάει).
Καλή σας επιτυχία!!