Συνταγή: Τυρόπιτα επτάφυλλη με κασέρι και φέτα

Η πιο νόστιμη και εύκολη τυρόπιτα από τις παλαιές συνταγές της Θεσσαλίας. Την δοκίμασα στο Νεραιδοχώρι Τρικάλων και ακόμα ανακαλώ αυτή τη γευστική ανάμνηση.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος Γεύσης και Πολιτισμού

Η συνταγή από τα τετράδια της κυρίας Αργυρούλας ταξίδεψε στην Αθήνα και ο ταλαντούχος chef την αναπαρήγαγε στην καλύτερή της εκδοχή αφού χρησιμοποίησε τυριά εκλεκτά.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι η πρώτη ύλη παίζει σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

Η συνταγή δική σας.

Τυρόπιτα επτάφυλλη με κασέρι και φέτα 1

Τυρόπιτα επτάφυλλη με κασέρι και φέτα

Υλικά

7 φύλλα κρούστας

2 κ.σ φρέσκο βούτυρο

2 κ.σ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 ποτήρια του νερού ζεστό γάλα

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

3 αυγά

250 γρ. τυρί φέτα σπασμένη

250 γρ. κασέρι Μυτιλήνης τριμμένο

Για τα φύλλα

Ελαιόλαδο

Τυρόπιτα επτάφυλλη με κασέρι και φέταΤρόπος Παρασκευής

 Βάζουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα να λιώσει και ρίχνουμε το αλεύρι μέχρι να δέσει και να σφίξει ανακατεύοντας γρήγορα.

Ρίχνουμε το γάλα όπως είναι ζεστό και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να σφίξει, προσθέτουμε το πιπέρι και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ρίχνουμε μέσα τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια ωραία και λεία κρέμα.

Στο τέλος προσθέτουμε και τα δύο τυριά.

Χωρίζουμε τη γέμιση σε τέσσερα μέρη.

Λαδώνουμε το ταψί μας με ένα πινέλο και βάζουμε το πρώτο φύλλο. Ξαναλαδώνουμε το φύλλο καλά και βάζουμε το δεύτερο φύλλο και από πάνω βάζουμε ένα τέταρτο  της γέμισης.

Απλώνουμε πολύ καλά τη γέμιση να πάει σε όλη την επιφάνεια του φύλλου. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο για άλλα 3 φύλλα.

Τα δυο τελευταία φύλλα τα βάζουμε από πάνω με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως τα πρώτα.

Λαδώνουμε πολύ καλά το τελευταίο φύλλο και πριν το βάλουμε στο φούρνο βρέχουμε με λίγο νερό την πίτα μας.

Προσοχή δεν πατάμε τα φύλλα, τα αφήνουμε αεράτα όπως στρωθούν στο ταψί.

Τις άκρες από τα φύλλα που έχει στο ταψί τις σπρώχνουμε με το πινέλο μας γύρω γύρω να μπουν μέσα στο ταψί.

Χαράζουμε την πίτα μας σε τετράγωνα κομμάτια και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 50 – 60 λεπτά.

Προηγούμενο άρθροΤα ελληνικά αποστάγματα «παίρνουν θέση» στις ξένες αγορές
Επόμενο άρθροΣυνταγή: Ντολμαδάκια της γιαγιάς – Τα καλύτερα ντολμαδάκια!! Δείτε και βίντεο πως τα τυλίγουμε