Μια γιορτινή συνταγή πρωτότυπη με γεύση ξεχωριστή που συνδυάζει τραχανά και γαρίδες, σαν ένα διαφορετικό ριζότο θα λέγαμε όμως καθαρά ελληνικό.
Αν θέλουμε κάτι διαφορετικό ακόμα μπορούμε να συνδυάσουμε τον τραχανά με ψάρι πέρκα ή άλλο φιλέτο ψαριού, μύδια ή ακόμα και με καβούρια των ποταμών μας.
Τραχανάς με γαρίδες
Από την Δέσποινα Ανδραλή ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Αγιολί στην παραλιακή της ναυαρχίδας της εστίασης στη Θεσσαλονίκη!
ΥΛΙΚΑ
8 γαρίδες ολόκληρες μεγάλες φρέσκες ή κατεψυγμένες
1 ξερό κρεµµύδι
1 φρέσκο κρεµµύδι
1 σκόρδο ψιλοκομμένο χωρίς την πράσινη φύτρα
250 γρ τραχανά
ζωµός γαρίδας
Τριµµένη γραβιέρα Νάξου
Κουρκουµάς
Αλάτι
πιπέρι
Ούζο
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Καθαρίζουµε τις γαρίδες και αφαιρούμε προσεκτικά με το μαχαίρι το εντεράκι που βρίσκεται στην πλάτη της γαρίδας.
Βράζουμε σε κατσαρόλα σε νερό που κοχλάζει τα κεφάλια από τις γαρίδες και σουρώνουμε κρατώντας τον ζωμό που θα τον χρησιμοποιήσουμε αργότερα.
Βάζουμε στο τηγάνι μισό μισό ελαιόλαδο – βούτυρο.
Σοτάρουμε τις γαρίδες γυρίζοντάς με την λαβίδα και τις αφήνουμε μέχρι να ροδίσουν.
Προσθέτουµε το σκόρδο και το κρεµµύδι και σοτάρουµε για άλλα 2-3 λεπτά.
Σβήνουµε µε το ούζο και µόλις εξατµιστεί, αφαιρούµε τις γαρίδες από το τηγάνι και προσθέτουµε τον ζωµό γαρίδας µαζί µε τον τραχανά. Ανακατεύουµε, µέχρι να χυλώσει.
Αν χρειαστεί και άλλα ύγρά, προσθέτουµε λίγο ζεστό ζωμό γαρίδας. Τέλος αποσύρουµε από τη φωτιά, δοκιµάζουµε προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουµε τον κουρκουµά.
Σερβίρουµε στο πιάτο βάζοντας πρώτα τον τραχανά και επάνω τις γαρίδες. Πασπαλίζουμε με την γραβιέρα.
Διακοσμούμε το πιάτο πασπαλίζοντας με κουρκουμά.