Τιραμισού, το εμβληματικό γλυκό της ιταλικής ζαχαροπλαστικής. Είναι νόστιμο, αέρινο με πλούσια κρέμα και βελούδινη υφή. Η αλήθεια είναι ότι αγαπήθηκε πολύ και σήμερα το βρίσκουμε σε όλα τα εστιατόρια. Στα ιταλικά η ετυμολογία της λέξης είναι «ανέβασέ με ψηλά» είναι αυτό που λέμε ξεσηκωτικό …προφανώς λόγω της ενέργειας αφού συνδυάζει την καφείνη, τυρί και αλκοόλ.
Η ιταλική παράδοση θέλει το τιραμισού να δημιουργήθηκε τον 17ο αιώνα προς τιμή του Δούκα της Τοσκάνης. Άλλη εκδοχή θέλει το τιραμισού να εμφανίζεται τον 19ο αιώνα στο Τορίνο και το μυστήριο που τυλίγει τη γένεση του γλυκού θέλει να προσφέρεται στον αγαπητό και δυναμικό πολιτικό, ηγέτη του αγώνα για την ενοποίηση της Ιταλίας, τον Camilo Cavour για να παίρνει δύναμη.
Ο ιταλός γαστρονόμος Maffioli υποστηρίζει ότι το τιραμισού προσφερόταν εθιμικά από τους φίλους στον γαμπρό για να ξεκινήσει την νέα του ζωή δυναμικά.
Πάντως το Τρεβίζο, που βρίσκεται κοντά στη Βενετία, διεκδικεί την πατρότητα του γλυκού και έχουν ώστε να υιοθετηθεί από την Unesco ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά και να πιστοποιηθεί σαν προϊόν ΠΟΠ. Όποια και αν είναι η εξέλιξη της ιστορίας εμάς μας αρέσει αν και από κάποια εστιατόρια έχει κακοποιηθεί.
Το καλύτερο τιραμισού στην Ιταλία το δοκίμασα στη Βενετία στο Café Florian, στη Ρώμη στο Café Greco και στην Ελλάδα από τα χεράκια της μαμάς της Ιταλίδας φίλης Ελίζας και από τον Βαγγέλη Αλβέρτη στην Τήνο και μας έδωσε την συνταγή που με ενθουσίασε.
Σημαντικό ρόλο παίζει το τυρί αφού το αυθεντικό μασκαρπόνε είναι αρκετά παχύ και νόστιμο και ο Βαγγέλης το φέρνει από μυστική πηγή της Ιταλίας. Πάντως και το μασκαρπόνε της Galbani που είναι το καλύτερο το βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ άρα μην ανησυχείτε.
Μοιράζομαι με χαρά τη συνταγή μαζί σας…. Η φαντασία σας θα δημιουργήσει θαύματα και μπορείτε να του δώσετε το σχήμα που εσείς θέλετε χρησιμοποιώντας και φόρμες. Ετσι μπορεί να γίνει σαν τούρτα, να δώσετε σχήμα καρδιάς για γενέθλια ή απλά να το σερβίρετε σε φλιτζάνι όπως μου αρέσει … Αν θέλετε ακόμα πιο εορταστική εμφάνιση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κορνέ για την κρέμα.
Tιραμισού
Από τον Βαγγέλη Αλβέρτη εστιατόριο Pranzo Χώρα Τήνου
400 γρ. μπισκότα σαβαγιάρ
120 γρ. ζάχαρης
4 αυγά
500 γρ. τυρί μασκαρπόνε ή άλλο κρεμώδες
1 πρέζα αλάτι
5 φλιτζανάκια καφέ espresso
1 σφηνάκι λικέρ καφέ Tia Maria
Για πασπάλισμα
Κακάο σε σκόνη ή σκόνη καφέ ή τριμμένη κουβερτούρα σοκολάτας
Τρόπος Παρασκευής
Ετοιμάζουμε τον καφέ espresso και ρίχνουμε σε ένα φαρδύ μπολ τα 4 φλιτζάνια και αν θέλουμε προσθέτουμε και λικέρ καφέ για πιο έντονη γεύση.
Βουτάμε τα μπισκότα μέχρι να νοτίσουν και τα στρώνουμε σε ένα ταψί.
Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη και τους κρόκους των αυγών και χτυπάμε δυνατά με το σύρμα μέχρι να ασπρίσουν.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με μια ξύλινη κουτάλα το μασκαρπόνε ή άλλο τυρί μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα και το αναμιγνύουμε με το μείγμα των κρόκων.
Ραντίζουμε τα μπισκότα με λίγο καφέ ακόμη χωρίς όμως να «χάσουν» τη φόρμα τους και από πάνω απλώνουμε μια στρώση κρέμας τυριού και στρώνουμε την επιφάνεια με τη σπάτουλα.
Πασπαλίζουμε με κακάο και από πάνω δημιουργούμε άλλη μια στρώση μπισκότων σαβαγιάρ με τρόπο αντίθετο από πριν δηλαδή κάθετα έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά.
Από πάνω ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα και στρώνουμε τη επιφάνεια με μια σπάτουλα μέχρι να γίνει λεία.
Αφήνουμε το τιραμισού στο ψυγείο για τρεις ώρες τουλάχιστον.
Όταν το βγάλουμε αν θέλουμε γεμίζουμε μπολ ή φλιτζάνια καφέ και πασπαλίζουμε με κακάο ή τριμμένη κουβερτούρα σοκολάτας ή αν θέλετε και με λίγη σκόνη καφέ.
Η απόλαυση…