Συνταγή: Ταρταλέτες Bερίκοκο – Γλυκιά γεύση αναζωογόνησης

Το πορτοκαλί είναι το χρώμα της ευζωίας, της δημιουργίας, του διαλογισμού.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Αγαπημένο χρώμα που η μνήμη μου πάντα το ανακαλεί συνδέοντάς το  με την γλυκιά γεμάτη γεύση του βερίκοκου.

Το φρούτο είναι βόμβα βιταμινών και αρχίζει να ωριμάζει από τα μέσα Μαίου μέχρι την καρδιά του καλοκαιριού, εξαρτάται την περιοχή.

Το βερίκοκο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, Β1, Β2, C περιέχει σίδηρο, φυτικές ίνες, τρυπτοφάνη,  κάλιο και εμπεριέχει καροτενοειδή (β-καροτένιο, λυκοπένιο) οπότε τα οφέλη για την υγεία μας πολλά.

Βερίκοκα

Στα γλυκάκια που είναι από όλους καλοδεχούμενα, χρησιμοποιούμε επίσης μέλι, αμύγδαλο και φιστίκι Αιγίνης.

Οι ταρταλέτες βερίκοκο είναι ένα απίθανο γλυκάκι εύκολο, νόστιμο και υγιεινό.

Ταρταλέτες  Bερίκοκο

από τον Γιάννη Γιάχο executive pastry chef Sani Resort, Xαλκιδική

Υλικά

150 γρ. ασπράδι αυγού ή 3 αυγά μόνο το ασπράδι

70 γρ. ζάχαρη άχνη

120 γρ. πούδρα αμυγδάλου

5 βερίκοκα

150 γρ. μέλι θυμαρίσιο

150 γρ.σπασμένο φιστίκι Αιγίνης άψητο

1 σφηνάκι λικέρ μαστίχας ή κουμ κουάτ

Ταρταλέτες Bερίκοκο

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε τα ασπράδια σε καθαρό και εντελώς στεγνό κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν μαρέγκα.

Σε ένα στεγνό μπολ βάζουμε την πούδρα αμυγδάλου μαζί με την άχνη.

Προσθέτουμε το μίγμα του αμυγδάλου προσεκτικά στην μαρέγκα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις με την μαρίζ και την περιχύνουμε με 80 γρ. μέλι. Ανακατεύουμε απαλά.

Βάζουμε το μίγμα στη σακούλα του κορνέ και γεμίζουμε μέχρι τη μέση τα τσέρκια που έχουν διαμέτρο 3-3,5 εκ.

Τα βάζουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 17 λεπτά και τα αποσύρουμε.

Παίρνουμε τα πλυμένα βερίκοκα και αφαιρούμε το κουκούτσι, έτσι κόβεται σε δύο κομμάτια.

Τα βάζουμε σε ένα τηγάνι και προσθέτουμε 100-150γρ. μέλι και τα αφήνουμε να καραμελώσουν σε χαμηλή φωτιά ανακινώντας τα.

Μόλις ροδοκοκκινήσουν τα αποσύρουμε.

Βγάζουμε τις ταρταλέτες από τα τσέρκια.

Βουτάμε ένα πινέλο στο τηγάνι και με το ζωμό των βερίκοκων αλείφουμε τις ταρταλέτες.

Από πάνω βάζουμε το μισό βερίκοκο που έχουμε καραμελώσει.

Σερβίρουμε σε πιάτο πασπαλίζοντας με σπασμένα φιστίκια Αιγίνης και ραντίζουμε με λικέρ μαστίχας.

Προηγούμενο άρθροΤρίκαλα: Πέντε σημαντικοί λόγοι για να επιλέξει κάποιος την άσκηση και τα σπορ
Επόμενο άρθροΑς αφεθούμε ελεύθεροι και να συζητάμε αυτά που νιώθουμε – Γράφει ο Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής Γιάννης Ξηντάρας