Το πορτοκαλί είναι το χρώμα της ευζωίας, της δημιουργίας, του διαλογισμού.
Αγαπημένο χρώμα που η μνήμη μου πάντα το ανακαλεί συνδέοντάς το με την γλυκιά γεμάτη γεύση του βερίκοκου.
Το φρούτο είναι βόμβα βιταμινών και αρχίζει να ωριμάζει από τα μέσα Μαίου μέχρι την καρδιά του καλοκαιριού, εξαρτάται την περιοχή.
Το βερίκοκο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, Β1, Β2, C περιέχει σίδηρο, φυτικές ίνες, τρυπτοφάνη, κάλιο και εμπεριέχει καροτενοειδή (β-καροτένιο, λυκοπένιο) οπότε τα οφέλη για την υγεία μας πολλά.
Στα γλυκάκια που είναι από όλους καλοδεχούμενα, χρησιμοποιούμε επίσης μέλι, αμύγδαλο και φιστίκι Αιγίνης.
Οι ταρταλέτες βερίκοκο είναι ένα απίθανο γλυκάκι εύκολο, νόστιμο και υγιεινό.
Ταρταλέτες Bερίκοκο
από τον Γιάννη Γιάχο executive pastry chef Sani Resort, Xαλκιδική
Υλικά
150 γρ. ασπράδι αυγού ή 3 αυγά μόνο το ασπράδι
70 γρ. ζάχαρη άχνη
120 γρ. πούδρα αμυγδάλου
5 βερίκοκα
150 γρ. μέλι θυμαρίσιο
150 γρ.σπασμένο φιστίκι Αιγίνης άψητο
1 σφηνάκι λικέρ μαστίχας ή κουμ κουάτ
Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε τα ασπράδια σε καθαρό και εντελώς στεγνό κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
Σε ένα στεγνό μπολ βάζουμε την πούδρα αμυγδάλου μαζί με την άχνη.
Προσθέτουμε το μίγμα του αμυγδάλου προσεκτικά στην μαρέγκα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις με την μαρίζ και την περιχύνουμε με 80 γρ. μέλι. Ανακατεύουμε απαλά.
Βάζουμε το μίγμα στη σακούλα του κορνέ και γεμίζουμε μέχρι τη μέση τα τσέρκια που έχουν διαμέτρο 3-3,5 εκ.
Τα βάζουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 17 λεπτά και τα αποσύρουμε.
Παίρνουμε τα πλυμένα βερίκοκα και αφαιρούμε το κουκούτσι, έτσι κόβεται σε δύο κομμάτια.
Τα βάζουμε σε ένα τηγάνι και προσθέτουμε 100-150γρ. μέλι και τα αφήνουμε να καραμελώσουν σε χαμηλή φωτιά ανακινώντας τα.
Μόλις ροδοκοκκινήσουν τα αποσύρουμε.
Βγάζουμε τις ταρταλέτες από τα τσέρκια.
Βουτάμε ένα πινέλο στο τηγάνι και με το ζωμό των βερίκοκων αλείφουμε τις ταρταλέτες.
Από πάνω βάζουμε το μισό βερίκοκο που έχουμε καραμελώσει.
Σερβίρουμε σε πιάτο πασπαλίζοντας με σπασμένα φιστίκια Αιγίνης και ραντίζουμε με λικέρ μαστίχας.