Τα κεφτεδάκια είναι γραμμένα δυνατά στο DNA όλων των μεσογειακών λαών. Πάντως όπως και αν τα φτιάξουμε είτε τηγανητά, είτε λεμονάτα, είτε με κόκκινη σάλτσα ή ακόμα και φουρνιστά είναι γεύση αγαπημένη για μικρούς και μεγάλους.
Επειδή τυχαίνει να είμαι νονά του Μιχάλη φαίνεται το παιδί έχει κλήση στη γαστρονομία. Είναι και ιδιαίτερα εκλεκτικός με το φαγητό του και την ευζωία γενικότερα.
Τα κεφτεδάκια είναι τα αγαπημένα του και έτσι μια Κυριακή μας έφτιαξε εντελώς μόνος του κεφτεδάκια, από συνταγή που βρήκε στο ίντερνετ που βέβαια την διάνθισε με τις δικές του προτιμήσεις στα υλικά.
Έστρωσε μόνος του και το τραπέζι μαζί με τη μαμά του έφτιαξαν την σαλάτα έτσι για να μας περιποιηθεί.
Αν τον καταφέρω θα μου δώσει και τη συνταγή με τις απίθανες σοκολατένιες τρούφες που φτιάχνει…
Μαμαδίστικα κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας
Από τον Μιχάλη Νίκα, μαθητή
Υλικά
500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, περασμένος δύο φορές
Μισό φλιτζάνι τριμμένο παξιμάδι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 μεγάλα φρέσκα αυγά
2 κ.γ. φρέσκο γάλα
2 κ.σ. τυρί φέτα
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κ.σ φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
Μια πρέζα ρίγανη
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Αλάτι θαλασσινό
Για τη σάλτσα
500 ml χυμός ντομάτας
1 κ.γ. ζάχαρη
Ένα μέτριο κρεμμύδι, τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
1 σφηνάκι ούζο
1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Μισό κ.γ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Για τα λιγκουίνι
1 πακέτο λιγκουίνι
150 γρ. τυρί κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
Τρόπος παρασκευής
Σε βαθύ μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το γάλα.
Προσθέτουμε το τριμμένο παξιμάδι, τη φέτα, το σκόρδο, το δυόσμο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε τον κιμά και ζυμώνουμε καλά.
Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον.
Το βγάζουμε από το ψυγείο το αφήνουμε 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου και ζυμώνουμε τα κεφτεδάκια σε ότι σχήμα και μέγεθος θέλουμε.
Τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια σε βαθύ τηγάνι με καυτό ελαιόλαδο και με την λαβίδα τα γυρνάμε και από τις δύο πλευρές για 2 λεπτά τη φορά.
Σε πιατέλα απλώνουμε απορροφητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα κεφτεδάκια από το τηγάνι.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
Ρίχνουμε ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
«Σβήνουμε» με το ούζο και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, τον μαϊντανό, το βασιλικό, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ελαφρά.
Αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτά και αμέσως μετά με τρυπητή κουτάλα βάζουμε τα κεφτεδάκια.
Κλείνουμε το καπάκι και τα σιγοβράζουμε για 30-35 λεπτά.
Ετοιμάζουμε τα λιγκουίνι και τα βράζουμε ανάλογα με το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία για να γίνουν al dente. Tα σουρώνουμε.
Σερβίρουμε σε πιάτο τα λιγκουίνι και από πάνω βάζουμε τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με τυρί.