Η Κοζάνη φημίζεται για τις πίτες της. Στο Λαογραφικό μουσείο της είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω μια ονειρική στριφτόπιτα που η συνταγή της κρατά … από τις αρχές του αιώνα.
Ο Σπύρος Νάκος μας δίνει την δοσολογία των υλικών σε μονάδες μέτρησης σημερινές, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα γρήγορα και απλά.
Στριφτόπιτα Κοζάνης με κρέμα λεμονιού
Από το Σπύρο Νάκο executive chef Delliniko, Παλαιό Φάληρο
Υλικά
400 γρ. φύλλο κρούστας
160 ml. χυμό λεμονιού
2 λεμόνια ξύσμα
125 γρ. βούτυρο φρέσκο
180 γρ. ζάχαρη
6 αυγά
1 δόση βανίλια σκόνη
100 γρ. βούτυρο για τα φύλλα και το ταψί
Για το φινίρισμα
Λίγο ξύσμα λεμονιού
Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα, τη βανίλια και τα αυγά και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει το μείγμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά η κρέμα μας.
Μόλις κρυώσει βάζουμε την κρέμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής.
Παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας και το απλώνουμε στον πάγκο. Με τη σακούλα ζαχαροπλαστικής τραβάμε μια γραμμή με τη γέμιση από τη μια άκρη στην άλλη.
Περνάμε με βούτυρο το φύλλο και το κάνουμε ρολό.
Μετά γυρίζουμε κυκλικά το ρολό και σχηματίζουμε τη στριφτόπιτα.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα φύλλα.
Με ένα πινέλο αλείφουμε ελαφρά τις στριφτόπιτες με λιωμένο βούτυρο και τις βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί.
Πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού.
Αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσουν και σερβίρουμε.
Μικρά μυστικά
Αν θέλουμε περνάμε τις στριφτόπιτες μόλις ψηθούν με ζελέ επικάλυψης ουδέτερο και πασπαλίζουμε με τριμμένα αμύγδαλα ή φουντούκια καραμελωμένα σπασμένα.