Συνταγή: Σπετζοφάι Πηλειορίτικο – Γεύση που σηματοδοτεί τη Πηλειορίτικη κουζίνα

Σπετζοφάι Πηλειορίτικο – Απερίγραπτη νοστιμιά!

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Από μικρή θυμάμαι ότι τα πρώτα πιάτα που δοκιμάζαμε στο Πήλιο κατά τις φθινοπωρινές και χειμωνιάτικες αποδράσεις μας ήταν το σπετζοφάι, η φασολάδα και το χοιρινό με τα φασόλια. Αυτές οι γεύσεις είναι αυθεντικά Πηλειορίτικες. Με καλή παρέα όταν τις απολαμβάνεις δίπλα στο τζάκι του   εστιατορίου «της Αλέκας», στη Τσαγκαράδα, αποκτούν άλλη βαρύτητα.

Πάντως η ποιότητα του λουκάνικου παίζει καθοριστική σημασία και εδώ τα φτιάχνουν με πράσο και τα κομμάτια κρέατος είναι εμφανή. Γεύσεις ρουστίκ … για τις πρώτες δροσιές…

 

Σπετζοφάι Πηλειορίτικο

Από τη Λένα Στεργιοπούλου του εστιατορίου “Της Αλέκας” Τσαγκαράδα Πηλίου

Σπετζοφάι Πηλειορίτικο Γεύση που σηματοδοτεί τη Πηλειορίτικη κουζίνα 2Υλικά

1 κιλό λουκάνικο χωριάτικο

1 κιλό πιπεριές πράσινες

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα Πιπέρια

Καυτερή πιπεριά, μπούκοβο

Ελαιόλαδο

Μια φρέσκη ώριμη ντομάτα τριμμένη

Τρόπος παρασκευής

Σπετζοφάι Πηλειορίτικο Γεύση που σηματοδοτεί τη Πηλειορίτικη κουζίνα LoykanikaΚόβουμε σε λωρίδες τις πιπεριές  και το λουκάνικο.

Σοτάρουμε ελαφρά το λουκάνικο, στραγγίζουμε  το λάδι και σοτάρουμε τις πιπεριές.

 Αμέσως μετά τα βάζουμε σε χαμηλή κατσαρόλα (ταβά) και προσθέτουμε τη φρέσκη ντομάτα, το αλάτι, τα πιπέρια και τέλος τη καυτερή πιπεριά, δηλαδή το μπούκοβο όσο καυτερό το θέλουμε.

Στο Πήλιο ιδιαίτερα το χειμώνα σηκώνει αρκετό μπούκοβο!

Σιγοβράζουμε σε σκεπασμένη κατσαρόλα μέχρι να χυλώσει.

Σερβίρουμε με ζεστό ψωμί, τυράκι και είναι ο απόλυτος μεζές για τσίπουρο

Κυκλάμινα
Τα κυκλάμινα, τα αγριολούλουδα του φθινοπώρου στη Τσαγκαράδα.
Φωτο 1.Τα κεραμικά πίσω από το πιάτο της Λένας είναι έργα της Εroterra, εργαστήριο στη Ζαγορά
Προηγούμενο άρθροΦτιάξτε ένα υγιεινό πρωινό χωρίς ζάχαρη και γλυκαντικά – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη
Επόμενο άρθροΜελίκη: Επιστολή διαμαρτυρίας μαθητή του ΓΕΛ Μελίκης για συμβάντα στο σχολείο του