Σπετζοφάι Πηλειορίτικο – Απερίγραπτη νοστιμιά!
Από μικρή θυμάμαι ότι τα πρώτα πιάτα που δοκιμάζαμε στο Πήλιο κατά τις φθινοπωρινές και χειμωνιάτικες αποδράσεις μας ήταν το σπετζοφάι, η φασολάδα και το χοιρινό με τα φασόλια. Αυτές οι γεύσεις είναι αυθεντικά Πηλειορίτικες. Με καλή παρέα όταν τις απολαμβάνεις δίπλα στο τζάκι του εστιατορίου «της Αλέκας», στη Τσαγκαράδα, αποκτούν άλλη βαρύτητα.
Πάντως η ποιότητα του λουκάνικου παίζει καθοριστική σημασία και εδώ τα φτιάχνουν με πράσο και τα κομμάτια κρέατος είναι εμφανή. Γεύσεις ρουστίκ … για τις πρώτες δροσιές…
Σπετζοφάι Πηλειορίτικο
Από τη Λένα Στεργιοπούλου του εστιατορίου “Της Αλέκας” Τσαγκαράδα Πηλίου
1 κιλό λουκάνικο χωριάτικο
1 κιλό πιπεριές πράσινες
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα Πιπέρια
Καυτερή πιπεριά, μπούκοβο
Ελαιόλαδο
Μια φρέσκη ώριμη ντομάτα τριμμένη
Τρόπος παρασκευής
Κόβουμε σε λωρίδες τις πιπεριές και το λουκάνικο.
Σοτάρουμε ελαφρά το λουκάνικο, στραγγίζουμε το λάδι και σοτάρουμε τις πιπεριές.
Αμέσως μετά τα βάζουμε σε χαμηλή κατσαρόλα (ταβά) και προσθέτουμε τη φρέσκη ντομάτα, το αλάτι, τα πιπέρια και τέλος τη καυτερή πιπεριά, δηλαδή το μπούκοβο όσο καυτερό το θέλουμε.
Στο Πήλιο ιδιαίτερα το χειμώνα σηκώνει αρκετό μπούκοβο!
Σιγοβράζουμε σε σκεπασμένη κατσαρόλα μέχρι να χυλώσει.
Σερβίρουμε με ζεστό ψωμί, τυράκι και είναι ο απόλυτος μεζές για τσίπουρο