Σπανακοτυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο
ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΧΕCUTIVE CHEF NIKO ΤΣΑΓΡΗ ΤΟΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ «ΝΙΚΟΣ» ΑΜΑΛΙΑΔΑ
ΥΛΙΚΑ:
Για το φύλλο:
- μισό κιλό αλεύρι (κόκκινο)
- 3/4 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 σφηνάκι ξίδι
- λίγο αλάτι
- χλιαρό νερό «όσο πάρει»
Για την γέμιση:
- 2 κιλά σπανάκι
- μισό κιλό πράσσα
- 2 ματσάκια καυκαλίδες ψιλοκομμένες
- 1 πιπεριά φλωρίνης ψιλοκομμένη
- 2 ματσάκια μυρώνια ψιλοκομμένα
- 2 ματσάκια λάπατα ψιλοκομμένα
- 2 φοινόκιο ψιλοκομμένα
- φρέσκα κρεμμυδάκια
- ένα ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
- 3 αυγά
- 1 κ.σ. σιμιγδάλι χονδρό
- λίγο ελαιόλαδο
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 400 γρ.φέτα
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Για την ζύμη Βάζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη κάνουμε μία λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο και το ξύδι.
Ανακατεύουμε και πρσθέτουμε χλιαρό νερό, μέχρι να γίνει μία μαλακιά ζύμη χωρίς να κολλάει στα χέρια.
Για την γέμιση
- Βάζουμε σε μία φαρδιά και βαθιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα πράσσα, τον μάραθο, τις καυκαλίδες, τα μυρώνια, τα λάπατα, το φοινόκιο και το σπανάκι, λίγο πιπέρι και τα σοτάρουμε ελαφρά.
- Κατεβάζουμε από την φωτιά και κλείνουμε το μάτι.
- Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει η γέμιση ελαφρά.
- Λαδώνουμε ένα μεσαίου μεγέθους ταψί.
- Παίρνουμε από την ζύμη τη μισή και ανοίγουμε φύλλο για το κάτω μέρος του ταψιού ώστε να καλύπτει και τα πλαϊνά του. Το αλείφουμε με ελαιόλαδο με ένα πινελάκι.
- Ρίχνουμε στη γέμιση τη φέτα, τα αυγά, την πιπεριά φλωρίνης και το σιμιγδάλι, τα ανακατεύουμε και τα στρώνουμε πάνω από το φύλλο.
- Ανοίγουμε και το υπόλοιπο ζυμάρι σε φύλλο και κλείνουμε την πίτα.
- Αλείφουμε με ελαιόλαδο, την κόβουμε και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για περίπου μιάμιση ώρα.