Συνταγή: Σπανακόρυζο – Για να είμαστε δυνατοί το χειμώνα

Σπανακόρυζο

Το σπανακόρυζο είναι από τις παραδοσιακές ελληνικές γευστικές δημιουργίες που μας κάνουν όντως πιο δυνατούς να αντιμετωπίσουμε τον χειμώνα, με το κρύο και τις ιώσεις.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Το σπανάκι είναι μια βόμβα βιταμινών για τον οργανισμό μας.

Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα και θωρακίζει τον οργανισμό μας.

Το σπανάκι βοηθάει τη μνήμη και τον εγκέφαλο.

Πρέπει να το «υιοθετήσουμε» στη διατροφή μας, αφού ένα φλιτζάνι σπανάκι ωμό ή ελαφρά βρασμένο υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνες Α και Κ. Ακόμα το σπανάκι περιέχει βιταμίνη C και είναι πλούσια πηγή σιδήρου, μαγνησίου και μαγγανίου.

Το μυστικό για να ενδυναμώσουμε την απορρόφηση σιδήρου από το σπανάκι είναι να το συνοδεύουμε με λεμόνι, ντομάτα, πιπεριά και τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C.

Θυμηθείτε δεν συνοδεύουμε ποτέ το σπανάκι, με γαλακτοκομικά γιατί «δεν διευκολύνουν» την απορρόφηση σιδήρου.

Το σπανακόρυζο συνοδεύεται με αλίπαστα, πέστροφα, ρέγγα, σαρδελίτσες.

Σπανακόρυζο

Από την Κατερίνα Ξηρού, μαγείρισσα

Υλικά 

1 κιλό σπανάκι φρέσκο, καθαρισμένο και χοντροκομμένο

1 κούπα ρύζι γλασέ

2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

6 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους , ψιλοκομμένα

Μισό ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

1 πράσο, ψιλοκομμένο

1 καρότο, τριμμένο

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κ.γ. ζάχαρη

Χυμό από ένα ζουμερό φρέσκο λεμόνι

Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε καλά το σπανάκι και όλα τα αρωματικά χόρτα.

Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο να «κάψει» και προσθέτουμε τα ξερά κρεμμύδια και τα φρέσκα, το πράσο και τα σοτάρουμε για 3 λεπτά, ανακατεύοντας  με ξύλινη κουτάλα.

Προσθέτουμε το σπανάκι και το καρότο και αφήνουμε να σοταριστούν για 3 λεπτά σε δυνατή φωτιά και πάλι ανακατεύουμε.

Μόλις το σπανάκι μαραθεί ρίχνουμε και το ρύζι ανακατεύοντας για να πάει παντού.

Προσθέτουμε 1 ποτήρι βραστό νερό και αλατοπιπερώνουμε.

Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 12 λεπτά.

Προσθέτουμε τον άνηθο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 3 λεπτά ακόμα.

Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.

Αν θέλουμε προσθέτουμε και ελαιόλαδο.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και την σκεπάζουμε με πετσέτα προκειμένου να απορροφηθούν τα υγρά και να αναδυθούν τα αρώματα.

Μικρά μυστικά

Το σπανακόρυζο θέλει να βράσει σε σιγανή φωτιά και το ανακάτεμα γίνεται μόνον με ξύλινη κουτάλα.

Μπορούμε στο σπανακόρυζο να βάλουμε και ντομάτα, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κ.γ. ζάχαρη.

Προηγούμενο άρθροΠρωτοποριακό χειρουργικό «πενάκι» διακρίνει με ακρίβεια τον καρκίνο από τον υγιή ιστό μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας για αποζημίωση από τις βροχοπτώσεις και Ρωσικό Εμπάργκο