Συνταγή: Σουπιές μαγειρευτές με ελίτσες – Cuttlefish cooked with small Olives

Σουπιές μαγειρευτές με ελίτσες - Cuttlefish cooked with small Olives
Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος γαστρονομίας και Πολιτισμού

Σουπιές μαγειρευτές με ελίτσες – Cuttlefish cooked with small Olives

Από την Στέλλα Πισσαδάκη, Tαβέρνα «Του Πισσά το Πασαπόρτι», Δημοτική Αγορά Χανίων

Η συνταγή δική σας.

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό σουπιές φρέσκιες

2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

3 ώριμες ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο

500 γρ. πατάτες κομμένες στρογγυλές

1 ποτήρι ελιές μαύρες

1 φύλλο δάφνης

Λίγο κόκκινο κρασί ρωμαίκο

Λίγο αλεύρι

1 κ. σ. πελτέ ντομάτας

1 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε καλά τις σουπιές, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε κομμάτια.

Τις βράζουμε με λίγο νερό και τις σουρώνουμε.

Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε με ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι.

Προσθέτουμε τις σουπιές, την δάφνη και «σβήνουμε» με το κρασί.

Αφήνουμε για λίγο να εξατμιστεί το κρασί και προσθέτουμε τις ντομάτες, τις πατάτες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον μάραθο και τον πελτέ ντομάτας.

Ανακατεύουμε ελαφρά.

Σιγοβράζουμε τις σουπιές για είκοσι λεπτά σε σκεπασμένη κατσαρόλα.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα μας από το μάτι και την αφήνουμε για πέντε λεπτά να κατέβει λίγο η θερμοκρασία.

Τότε προσθέτουμε τις ελίτσες.

Σερβίρουμε τις σουπιές χλιαρές για να αναδυθούν όλα τα αρώματα!

 

Cuttlefish cooked with small Olives

From Stella Pissadaki of the “Tou Pissa to Pasaporti” Tavern, in the Municipal Market of Chania

Ingredients for 4 people

1 kg fresh cuttlefish

2 dry onions finely chopped

3 ripe tomatoes past though the grinder

120 gr fresh green onions, chopped

120 gr finely chopped fennel

500 g. potatoes cut — rounded shape

1 cup black olives

1 bay leaf

a little red Roman wine

flour

1 Tbsp.. Tomato paste

one glass olive oil

freshly ground pepper

How to prepare

Wash the cuttlefish, peel them and cut in pieces.

Boil them with a little water and strain.

Chop the onions and sauté with olive oil in a deep pan.

Add the cuttlefish, the bay leaf and sprinkle with wine.

We leave for a while, for the wine to evaporate and add the tomatoes, potatoes, onions, the fennel and tomato paste.

Mix gently.

Let the cuttlefish simmer for twenty minutes in a covered pot.

Remove the saucepan from the heat and leave for five minutes in order for the temperature to drop.

Add the small olives.

Serve the cuttlefish lukewarm for all the flavors to emerge!