Συνταγή: Ριζότο σουπιάς «Μαύρη θάλασσα» – Νόστιμο και νηστίσιμο

Μια γευστική ανακάλυψη, νηστίσιμη και συνάμα γιορτινή. Λένε ότι η περίοδος νηστειών «θέλει» θυσίες. Από την διατροφική μας ατζέντα πρέπει να διαγράψουμε  το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα ψάρια. Ποιος είπε ,όμως ότι δεν μπορούμε να απολαύσουμε νόστιμες γευστικές δημιουργίες που «ξεχειλίζουν» υγεία….

Χανιά – λιμάνι
Γράφει η Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

 

Η ανακάλυψη νόστιμων γευστικών δημιουργιών, με πρωτότυπους συνδυασμούς ίσως είναι η ευκαιρία να ανακαλύψουμε τις ρίζες μας. Να διασώσουμε παραδοσιακές αυθεντικές γεύσεις και τελικά να αναδείξουμε τον σημαντικό γαστρονομικό πολιτισμό μας.

Πρώτος μας σταθμός η Κρήτη, σημείο αναφοράς στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή με κρυμμένα μυστικά ευζωίας, πλούσια ηλιόλουστη φύση, έντονο υδάτινο στοιχείο, «ανοικτούς» ανθρώπους, ευρηματικές γεύσεις με άρωμα, χρώμα και φαντασία.

Από τον Σωτήρη Σωτηρόπουλο Chef και συνιδιοκτήτη του εστιατορίου Γλωσσίτσες στο λιμάνι Χανίων

Yλικά για 4 άτομα

1250 γρ. μικρές φρέσκες σουπιές

50 γρ. μελάνι σουπιάς

400 γρ. ρύζι αρμπόριο

Δύο κρεμμύδια ψιλοκομμένα

4 – 5 ντοματάκια κεράσι κομμένα στην μέση

Ένα ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

Ένα  ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

100 ml ελαιόλαδο εκλεκτό

Ένα ποτήρι κρασί Ασύρτικο

Χυμό από ένα φρέσκο ζουμερό λεμόνι

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Ζεστό νερό

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Καθαρίζουμε πολύ προσεκτικά τις σουπιές μας, για να μη σπάσουμε το λεπτό υμένα που περικλείει τον πολύτιμο για αυτή τη συνταγή μελάνι.

Σε ρηχή κατσαρόλα, σοτάρουμε το ένα κρεμμύδι στην μισή ποσότητα ελαιόλαδου και μόλις διαλύσει, προσθέτουμε τις σουπιές και το μελάνι.

«Αχνίζουμε» για περίπου μισή ώρα, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και το φρεσκοτριμένο μαύρο πιπέρι, δοκιμάζοντας πάντα.

 Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία, διατηρώντας το περιεχόμενό της ζεστό και τότε προσθέτουμε τα ντοματάκια.

 Κατόπιν, ετοιμάζουμε ένα κλασικό ριζότο.

 Σε καθαρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με ένα κρεμμύδι και προσθέτουμε το ρύζι μας, σοτάροντάς το  για τρία λεπτά.

« Σβήνουμε» με το κρασί, αλατίζουμε ελαφρά και προσθέτουμε σιγά-σιγά ζεστό νερό μέχρι το ρύζι μας να γίνει σχεδόν al dente.

Προσθέτουμε τότε τις σουπιές μας με το μελάνι τους, τα μυρωδικά και το λεμόνι και βράζουμε για ένα λεπτό.

Το ριζότο μας είναι έτοιμο όταν κάθε σπυρί ρυζιού έχει γύρω του ζουμί. Δοκιμάζουμε σε αλατοπίπερο και σερβίρουμε.

Μικρά μυστικά

Το μελάνι της σουπιάς είναι πολύ θρεπτικό και δίνει στο ριζότο μας μία γήινη αίσθηση.

Τα delicatessen το πουλάνε και χωριστά σε τσουχτερή τιμή, πράγμα που κάνει το πιάτο μας άκρως «εορταστικό», σε συνδυασμό με τη λεπτή, υπόξινη και τρυφερή σάρκα της σουπιάς.

Προηγούμενο άρθροΥγεία των δοντιών και της στοματικής υγιεινής με σπιτική οδοντόκρεμα – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη
Επόμενο άρθροCooking recipes: Risotto cuttlefish “Black Sea”