Ριζόπιτα Μοναστηριακή γεύση «δια χειρός» Πατέρα Επιφάνιου – Περισσή νοστιμιά!

Ριζόπιτα

Ο Πατέρας Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός, ετοιμάζει για εσάς, νηστίσιμες γευστικές δημιουργίες με ξεχωριστή νοστιμιά, ευωδία και «ταπεινά» υλικά που θα διανθίσουν την διατροφή μας  περίοδο της Σαρακοστής και θα μας ενδυναμώσουν…

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Με τον πατέρα Επιφάνιο γνωριζόμαστε δέκα χρόνια … πολλές φορές είχαμε την τύχη να απολαύσουμε την μαγειρική του. Ο πατέρας είναι αυτοδίδακτος και «πρέσβης» της μοναστηριακής μαγειρικής με διεθνή εμβέλεια.

Τα κρασιά του αμπελώνα του είναι περίφημα και χαρίζουν την απόλυτη αρμονία στα πιάτα του. Δίπλα στους παλιούς γεροντάδες έμαθε τα μυστικά της μαγειρικής. Οι Αγιορείτες μαγειρεύουν με φρέσκα υλικά από τα μποστανάκια τους, όσπρια, ψάρια και με φρούτα που προσφέρουν τις βιταμίνες  για «να σταθούν» στις μεγάλες περιόδους νηστείας.

Ριζόπιτα Μοναστηριακή γεύση «δια χειρός» Πατέρα ΕπιφάνιουΡυζόπιτα

Από τον Πατέρα Επιφάνιο, Μονή Μυλοπόταμου Αγίου Ορους

Υλικά

1 κιλό φύλλο Βηρυτού

500 γρ. ρύζι Καρολίνα

500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

2 κ.σ. κανέλα

500 γρ. καρύδια χοντροτριμμένα

250 γρ. σταφίδες μαύρες

1 κ.γ. γαρίφαλο

250 γρ. μαργαρίνη

Για το σιρόπι

1 κιλό ζάχαρη

500 ml νερό

250 ml σιρόπι από γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ή περγαμόντο

Ριζόπιτα Μοναστηριακή γεύση «δια χειρός» Πατέρα Επιφάνιου 2Τρόπος παρασκευής

Epifanios πατήρ Επιφάνιος
Ο πατήρ Επιφάνιος
  • Βάζουμε ένα λίτρο ζεστό νερό σε κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι. Η αναλογία για καλό αποτέλεσμα είναι 2 μέρη νερό – 1 μέρος ρύζι.
  • Λίγο πριν το ρύζι πιει όλο το νερό, σβήνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα. Όταν απορροφηθούν τα υγρά, χωρίζουμε το ρύζι σε τρία μέρη.
  • Ανακατεύουμε σε μπασίνα τη ζάχαρη με την κανέλα και το γαρίφαλο και χωρίζουμε το μείγμα σε τρία ίσα μέρη.
  • Αντίστοιχα χωρίζουμε σε τρία μέρη τα καρύδια ανακατεμένα με τις σταφίδες.
  • Σε κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά λιώνουμε τη μαργαρίνη χωρίς να την κάψουμε.
  • Στρώνουμε σε ταψί 3 από τα φύλλα, περνώντας τα με πινέλο ενδιάμεσα με μαργαρίνη.
  • Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια ένα μέρος από το ρύζι. Πασπαλίζουμε με το ένα μέρος του μείγματος της ζάχαρης και το ένα μέρος των ξηρών καρπών. Καλύπτουμε με 2 ακόμα φύλλα περνώντας τα με μαργαρίνη.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια ακριβώς διαδικασία 2 φορές ακόμα, με τη διαφορά ότι τελειώνουμε καλύπτοντας την πίτα με 3 φύλλα, περασμένα και αυτά με μαργαρίνη.
  • Χαράζουμε την επιφάνεια και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 35-40 λεπτά.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε την πίτα μας να γίνει χλιαρή χωρίς να τη σκεπάσουμε, ώστε τα φύλλα να είναι ροδοψημένα και τραγανά.
  • Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας σε δυνατή φωτιά τα υλικά και ανακατεύοντας καλά με ξύλινη κουτάλα. Αφού βράσει για 5 λεπτά και κάνει φουσκάλες, το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Μόλις το σιρόπι γίνει χλιαρό, το περιχύνουμε στην πίτα μας και την αφήνουμε να το απορροφήσει. Το μυστικό της επιτυχίας είναι τόσο η πίτα όσο και το σιρόπι να είναι χλιαρά.

Μικρό μυστικό

Οταν φτιάχνουμε τη ρυζόπιτα σε περίοδο που δεν έχουμε νηστεία, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μαργαρίνη με φρέσκο βούτυρο.

Αν θέλουμε διακοσμούμε και με κομμάτια περγαμόντο ή νερατζάκι ή ακόμα και βύσσινο για περισσή νοστιμιά

Προηγούμενο άρθροΑναγκαία η γνωστοποίηση των ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμάκων, που ευθύνονται για 124.000 θανάτους ετησίως μόνο στις ΗΠΑ
Επόμενο άρθροΔΕΔΔΗΕ: Νέα διαδικτυακή εφαρμογή για τον έλεγχο της ασφάλειας των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων ακινήτων