Συνταγή: Ρεβιθάδα με νεράντζι – Chickpea soup with bitter orange

Ρεβιθάδα με νεράντζι

sissy2Γευστική δημιουργία της Σαρακοστής. Γρήγορη αρωματική και πολύ υγιεινή κρητική συνταγή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα ρεβίθια μαγειρεύονταν και από τους Μινωίτες ακόμα απλά σήμερα προσθέτουν νεράντζι που χαρίζει αρμονία στην γεύση.

Η φίλη μας Αργυρώ Μουστεράκη ιδιοκτήτρια του όμορφου ξενώνα Villa Varouxaki, στον Πλατανιά Χανίων ετοίμασε για μας το πολύ νόστιμο πιάτο….

Ρεβιθάδα με νεράντζι

rebithada-3

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. ρεβίθια βραστερά

1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο

1 ποτήρι ελαιόλαδο εκλεκτό

1/2 κρασοπότηρο χυμό από φρέσκο νεράντζι

Αλάτι θαλασσινό

φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

rebithada-1

Τρόπος Παρασκευής

  • Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε σε μπολ αλατισμένο νερό και αφήνουμε τα ρεβίθια να φουσκώσουν για τουλάχιστον 8 ώρες.
  • Την επόμενη ημέρα τα σουρώνουμε και τα βράζουμε σε κατσαρόλα με καθαρό νερό. Τα ξαφρίζουμε τουλάχιστον 2 φορές.
  • Τα αφήνουμε να βράσουν περίπου 1½ ώρα. Πέντε λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό από το νεράντζι, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε να πάρουν μία βράση ακόμη.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.

rebithada-2

Μικρά μυστικά:

Στην ρεβιθάδα που έφτιαξα στο σπίτι μου αντί νεράντζι έκανα το δικό μου μίγμα εσπεριδοειδών. Μανταρίνι, σαγκουίνι και γλυκό πορτοκάλι και έγινε ακόμα πιο αρωματική.

 Αν θέλουμε, προσθέτουμε και λίγα μαλλιά αγγέλου ή ντοματοπολτό με μία κουταλιά του γλυκού καστανή ζάχαρη, για να έχουμε δύο διαφορετικές εκδοχές της κρητικής ρεβιθάδας.

Chickpea soup with bitter orange

Tasty creation of the Great Lent. Quick aromatic and very healthy Cretan recipe. We must not forget that chickpeas where cooked by the Minoans and today simply we add bitter orange that gives harmony to the taste.

Our friend Argiro Mousteraki owner of the beautiful guesthouse Villa Varouxaki, at Platania in Chania, prepared for us a delicious dish ….

Chickpea soup with bitter orange

rebithada-1

Ingredients for 4 people

500 gr chickpeas for boiling

1 large onion, chopped

1 cup fine olive oil

1/2 wineglass of fresh bitier orange juice

Sea salt

Freshly ground black pepper

How to prepare

rebithada-3

  • From the previous night we put the chickpeas in a bowl of salted water and leave to swell for at least 8 hours.
  • The next day, strain and boil in a pot with fresh water. Then skim at least 2 times.
  • Let them boil for about 1½ hours. Five minutes before the end of cooking add the olive oil, the juice of bitter orange, salt and pepper.
  • Stir with a wooden spoon and bring to a boil once more.
  • Withdraw the pot from the heat and let stand to cool slightly and serve in deep dishes.

rebithada-2

Small secrets

In the chickpea soup I made in my house instead of using bitter orange I made my own citrus blend. Tangerine, sanguine and sweet orange and it became even more aromatic.

 If you want, add a few angel hair or tomato paste with one teaspoon of brown sugar, to have two different versions of Cretan chickpea soup.

Προηγούμενο άρθροΑνάκληση αυτοκινήτων μάρκας Mitsubishi τύπου Lancer
Επόμενο άρθροΓυναίκα: Τι ξέρουμε για το θαλασσινό αλάτι;