Συνταγή: Πλατσέτα – ένα σούπερ παραδοσιακό γλυκό από την Ερεσό Μυτιλήνης! Βήμα – βήμα

Πλατσέτα – ένα σούπερ παραδοσιακό γλυκό από την Ερεσό Μυτιλήνης!

Από την Άννα Καταχανά – Η συνταγή δική σας

 

Anna Katahana
Γράφει η Άννα Καταχανά – ανταποκρίτρια του Έμβολος στην Θεσσαλονίκη

Βήμα πρώτο:

Κάνουμε την ζύμη 6 φύλλα με τα ακόλουθα υλικά:

Αλεύρι 1 κιλό ή όσο πάρει

Λίγο αλάτι

Λίγη Ζάχαρη

Λαδί 2 Κουταλιές

Νερό 5 Ποτήρια

Ζυμώνουμε καλά την ζύμη και την χωρίζουμε σε 6 μπαλάκια

aa7

Βήμα Δεύτερο:

Ανοίγουμε με πλάστη το ζυμάρι σε ένα στρογγυλό λεπτό φύλλο.

aa1

Βήμα Τρίτο:

Λαδώνουμε το φύλλο όπως στην φωτογραφία

aa8

Βήμα Τέταρτο:

Απλώνουμε το μίγμα σε όλο το φύλλο σε λεπτή στρώση και ομοιόμορφα.

Το μίγμα για 6 φύλλα περιέχει:

Αμύγδαλα μισό κιλό

Λίγη κανέλα

Λίγη ζάχαρη

Λίγη φρυγανιά

aa2

Βήμα Πέμπτο:

Σουρώνουμε ελαφρά με τα δάχτυλα μας μέχρι να γίνει όπως στην επομένη φωτογραφία.

aa3

Βήμα Έκτο:

Έτσι πρέπει να είναι λίγο πριν μπει στο λαδωμένο ταψί.

Να επαναληφθούν 5 φορές όλα τα παραπάνω βήματα (2ο-6ο)

aa4

Βήμα Έβδομο:

Τοποθετούμε στο ταψί ένα ένα τα φύλλα με προσοχή και χωρίς να καλύπτει το ένα το άλλο.

aa5

Βήμα Όγδοο:

Έχουμε τοποθετήσει και τα 6 φύλλα στο ταψί και ότι έχει περισσέψει από το μίγμα το πασπαλίζουμε από πάνω.

Τα βάζουμε να ψηθούν στους 170ο C μέχρι να κοκκινίσουν τα φύλλα (περίπου 15΄).

aa6

Τελικό Βήμα:

Ώσπου να ψηθεί το γλυκό κάνουμε το σιρόπι.

Ένα κιλό ζάχαρη

5 ποτήρια νερό

Κανέλα

Αρμπαρόριζα

Ξινό

Μια βανίλια

Βγάζουμε το ταψί από την κουζίνα και το περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι και λίγο ανθόνερο.

Το σκεπάζουμε μέχρι να το σερβίρουμε.

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΟ συνδυασμός των συμπληρωμάτων ασβεστίου και βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού
Επόμενο άρθροΤα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου μέσα σε κλειστούς χώρους αποτελούν κίνδυνο για την υγεία